Изграждане на летни кухни, малки къщи, заведения, беседки, барбекюта , навеси

Покриви - Строителен Лидер Варна

Изграждане на летни кухни, малки къщи, заведения, беседки, барбекюта , навеси

5
(622)
Дървени навеси - какво трябва да знаете?
Дървени навеси от строителен Лидер Варна

Предимства на дървените навеси

В сравнение с металните навеси, направата на дървени навеси е по-бърза и лесна. Тъй като дървото се обработва по-лесно, има много възможности за самия навес. Именно поради тази привлекателност, дървените навеси са не само функционални, но и декоративен елемент за всяка къща и двор. В случай, че има нужда, поправката на дърво е много по-лесна от поправката на метал. Ако навесът е напълно занемарен и не се поддържа с години, неговият живот ще бъде по-кратък от металния, въпреки че поддръжката изобщо не е сложна. Ако всяка година пребоядисвате дървените части на навеса и по този начин подновявате защитата им, тя може да продължи 50 години или повече. Затова трябва да се обърне голямо внимание на метода на обработка и първото импрегниране на дървото – само по този начин ще си спестите много труд и грижи през следващите години. За да бъде дървеният навес дълготраен, първото условие е, разбира се, добър избор на качествен дървен материал; за качествена дървесина се счита тази, която се реже през зимата (тогава тя има най-малко сок), изсушена е за определено време и по определен начин според вида ѝ, както и е рязана и обработена също по правилния начин. Що се отнася до елементите, които са изложени на атмосферни условия, най-важното е водата да не се задържа върху тях и дървените части да не влизат в контакт със земята. Всички напречно или челно рязани елементи също трябва да имат допълнителна химическа или механична защита. Правилното и навременно импрегниране на дървесината предотвратява развитието на гъби и плесени, образуването на петна от различен произход и отблъсква вредителите. Защитно покритие или боя ще предпазят дървото и в същото време ще го направят по-красиво и блестящо.

Недостатъци на дървените навеси

Недостатъци на дървените навеси

Ако дървените навеси са постоянно изложени на слънце на и лоши атмосферни условия, а наред с това лошо се поддържат или въобще не се поддържат, продължителността на живота им може да бъде значително намалена. Големите колебания на външната температура и влажност не са особено вредни. Правилната и редовна поддръжка и защита са най-важни за дълголетието на дървените навеси.

Видове дървени навеси

Серийно произведени или изработени по поръчка

Масово произвежданите дървени навеси се произвеждат във фабрики, машинно. Те са с предварително определени размери (така наречения стандарт) и материалът, от който са направени, също е от определен вид и качество. Можете сами да монтирате такъв навес, а също така можете да наемете професионалист. Ако решите да имате уникален дървен навес, той ще бъде изработен от дърводелец точно според мярката и вашите изисквания. Същият дърводелец също ще го монтира с няколко подготвителни работи: подготовка на основата, настилка и други подобни.

Носеща конструкция

Носеща конструкция

Навесите обикновено се разделят на свободно стоящи и конзолни (фиксирани към стената) към фасадата на съществуващата сграда. Те могат да имат опора във всичките четири ъгъла или само от едната страна. И четирите страни на навеса могат да бъдат отворени, но най-много две са затворени.

Видове покриви

Видове покриви

В зависимост от различни обстоятелства (вида на земята, външния вид на къщата, в градска или природна среда и т.н.), навесът винаги се вписва в околната среда, както по стил, така и по конструкция. В планинските райони винаги е по-добре покривът да е по-стръмен, за да не се задържат снега, а в градските райони обикновено се избира по-съвременен дизайн. Можете да изберете навес с един, два или повече ската, а плоският покрив не може да бъде напълно равен – той трябва да има наклон от най-малко 2%.   

Видове покривни покрития

Видове покривни покрития

Поликарбонатите и стъклото напоследък са сред най-търсените покривни покрития за дървени навеси. Най-голямото им предимство е, че те пропускат светлина и предсавляват защита от атмосферните влияния. Това е особено подходящо в случаите, когато покривът на навеса е на фасадата на къщата до прозореца. Тогава светлината, която прониква през прозрачния покрив, осветява и тези прозорци. Ако яркостта на мястото, където ще бъде навесът, не е под въпрос, тогава могат да се използват други, многобройни и много различни материали като керемиди, метал,  битум, асфалт и така нататък.

Как да изберем изпълнител?

Как да изберем изпълнител за изработка на навес?

Изборът на майстор със сигурност е една от най-трудните части от целия проект. Къде да намерим добър и надежден майстор, който работи професионално и качествено? Във всеки случай е важно той да е местен майстор. Последният въпрос, но не по-маловажен, е цената.

 

Конструкция и монтаж

Оставете конструкцията и монтажа на професионалисти

Независимо дали мислите за обикновен навес над входната врата, такъв за кола или пергола, съветваме ви първо да се консултирате с професионалисти. Те ще знаят как да ви препоръчат най-целесъобразното решение според съществуващите условия и вашите възможности и желания. Често се случва домашен, обучен майстор да започне да монтира навеса и той веднага да се повреди и да не издържи натоварването от първия сняг. Инвестирането в добре проектиран и добре поставен навес, със сигурност ще ви се изплати, най-вече защото ще го използувате безпроблемно години.

Монтаж и ремонти

Монтаж и ремонти

Препоръчваме ви да избирате измежду многото доставчици въз основа на това, дали те предлагат цялостна услуга, което на практика означава, че изпълнителят може да дойде и да види какво иска, да измери и оцени всичко, да ви посъветва за подходящото решение и след това да направи навес, да го монтира и по-късно, евентуално, да извърши ремонт или поддръжка. Не вярвайте на тези, които предлагат само монтиране. Има много производители на навеси, които се занимават само с продажби и ако предлагат услуга за монтаж, те я оставят на подизпълнителите, което прехвърля отговорността на другите и по този начин я намалява. В случай, че има проблем, ще има взаимни обвинения и вина

Проекти на изпълнителя

Проверете предишните проекти на изпълнителя

Проверете това, което даден изпълнител вече е приключил, опитайте се да посетите тези предишни клиенти и да говорите с тях и да чуете полезни съвети и мнения – как е протекло монтирането, доколко са доволни, дали е имало проблеми и дали са били необходими ремонти и най-важното, дали майсторите са отговаряли всеки път и са изпълнили договореното.

Изграждане на летни кухни

Изграждане на летни кухни

Колко струва дървен навес? Цените на тези навеси зависят от конструкцията, големината, материалите и покривното покритие. Конзолните навеси са по правило по-скъпи от самостоятелните. Навес за два автомобила, с размери 6 на 5 m, чиято конструкция e от масивна дървесина, може да има цена от 5 000 лв и повече. Набавяне на материали и монтиране на двускатен навес покрит с битумно, метално или поликарбонатно покривно покритие варира от 140 до 280 лв/m2.

Навес се прави много по-лесно в сравнение с гараж. Съгласно промяна в Закона за устройство на територията от 2021 г., не се изисква разрешение за строеж на навеси, независимо от размерите и височината им. Така че, навесът може да бъде готов за по-кратко време, защото няма да е необходимо да се чака разрешение или някакви специални строителни работи. 

Ако искате да предпазите оборудването на терасата или автомобила си от вредното въздействие на ултравиолетово лъчение, дъжд, сняг, градушка и други подобни, тогава височината на навеса трябва да бъде точно определена. Колкото по-висок е навесът, толкова по-висок е ъгълът на проникване на валежите или слънчевата светлина и по-малка е защитата. Следователно, по-ниският навес е относително по-добра защита. Обикновено се изчислява, че височината на входа за обикновена кола е и най-ниската препоръчителна (като за тераси, балкони или перголи), т.е. 2,1 или 2,2 m. 

Размерът на навеса се определя чрез добавяне на най-малко 50 сm към ширината и дължината на обикновена кола от всяка страна; ако навесът е за две коли, трябва да се добави разстояние между тях от най-малко 80 сm . Така стигаме до извода, че най-малкият навес за автомобил трява да бъде 3×5 m, а за два автомобила – 5,15×5 m.

Една от най-важните характеристики на дървения навес е неговата носеща способност, където отново най-значителният товар е снегът. В случай на грешка в изчислението, последствията могат да бъдат много опасни и не бива да пропускаме данните за средния снеговалеж във вашия район. Ако живеете в район с обилен и дълготраен снеговалеж, тогава конструкцията и носещата способност на навеса трябва да бъдат коригирани, за да може покривът да издържа на натоварването.

Преди да монтирате навеса, основите и подложката трябва да бъдат подготвени. Ако е ново строителство, би било чудесно да се проектира навес като част от плана за дизайн на външната страна на къщата, тоест на двора. Във всеки случай, когато се прави конзолен навес, е необходима стоманобетонна основа, която ще носи по-голямата част от тежестта. Конзолите, които ще държат конструкцията, трябва да се завинтват преди завършване на фасадата, за да се избегне по-късното й пробиване; когато завършената фасада се пробива по-късно, на тези места се получават т.нар. топлинни мостове, т.е. места, където топлината се губи. Самостоящите навеси с три или четири подпори изискват точкова бетонна основа. Размерите на основата се определят от размера на навеса. Препоръчваме ви да оставите изчисленията и монтажа на професионалисти. По-малки навеси, като тези за входната врата или балкона, се монтират конзолно – само чрез завинтване във фасадата, без поддържащи колони.

Модерните дървени навеси са предимно типови и се произвеждат фабрично, а на място само се сглобяват завинтват. За тях, обаче, трябва да се направят подходящи основи и настилка. Добре координираният екип от майстори се нуждае от около 10 часа работа, за да монтира навес за две коли. Предимството при монтирането на типови навеси е, че те не изискват подготвителни или допълнителни строителни работи или механизация. Освен това, няма отпадъци или петна, защото всички части в завода вече са боядисани или окончателно обработени.

ЦЕНИ ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВИ

ЦЕНИ ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВИ

Цени за ремонт на покриви за град Варна, Добрич, Шумен Цената за ремонт на покрив зависи от много фактора. Частичен ремонт на покрив ли ще правите. Само подмяна на керемиди на покрива или цялостна реконструкция на покрив.Ние препоръчваме ако имате възможност не отлагайте ремонта на Вашия покрив!  Какво да направя,…
Изграждане на нов покрив

Изграждане на нов покрив

Направа на нов покрив https://youtu.be/JgVN5fv7O6g Строителна фирма за ремонт на покриви за град Варна, Добрич, Шумен Безплатен оглед и професионална консултация ПОДДЪРЖА НА ПОКРИВ? Ремонтa на покрива и добрата му поддръжка са от изключителна важност за всяка сграда. Природните фактори целогодишно нанасят поражения, вследствие на дъждове, сняг и така неприятните…
Покрив – Какво е важно да знаем?

Покрив – Какво е важно да знаем?

Задължителните елементи на един здрав и дълготраен покрив "Да имаш покрив над главата си" - неслучайно в тази фраза думата „покрив“ е синекдоха за дома. Той е един от най-важните елементи на сградата, защитаващ я от най-агресивните влияния на атмосферните условия. Но нека се запитаме – какво прави един покрив здрав…

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 622

No votes so far! Be the first to rate this post.

Строителни услуги с включени материали

СМР

ГРАД

М-ка

ЦЕНА

Груб строеж на къщи

Варна

кв.м 700 лв.

Ремонт на покриви

Варна, Добрич, Шумен кв.м 180 лв.

Фундаменти

Варна кв.м 250 лв.

Фундаменти

Добрич кв.м 270 лв.

Фундаменти

Шумен кв.м 290 лв.

Подпорни стени

Варна кв.м 270 лв.

Подпорни стени

Добрич кв.м 290 лв.

Подпорни стени

Шумен кв.м 320 лв.

Бетонни огради

Варна лин. м. 180 лв.

Бетонни огради

Добрич лин. м. 200 лв.

Бетонни огради

Шумен лин. м. 220 лв.

Бетонен път

Варна кв.м. 100 лв.

Бетонен път

Добрич кв.м. 115 лв.

Бетонен път

Шумен кв.м. 125 лв.