НАЙ НИСКА ЦЕНА НА ОГРАДИ ЗА ГРАД ВАРНА, ДОБРИЧ, ШУМЕН

Огради-Строителен Лидер Варна

НАЙ НИСКА ЦЕНА НА ОГРАДИ ЗА ГРАД ВАРНА, ДОБРИЧ, ШУМЕН

5
(869)

Строителна фирма “Строителен Лидер Варна” ЕООД, предлага направа на огради за град Варна, Добрич, Шумен на конкурентни цени

Огради за двор – кои са техните главни функции

Залагането на огради за двор е най-лесният и популярен начин да се обособяват границите между съседни дворни пространства, както и между дворни и обществени пространства. Правилно подбраните огради за двор биха могли да изпълняват множество разнообразни функции. Започвайки от надеждната защита на съответния двор, преминавайки през създаването на желаните зони в самия двор и стигайки до чисто естетическите функции.

Предназначени на оградата

Оградата може е пълтна и висока с цел да предпазва от хора и животни и да изолира. А може и да е ажурна, без да разграничава рязко мястото от заобикалящото го пространство.
Дворът може да се огради с един вид ограда, например плътна. Често, обаче, се комбинират два вида огради: например, откъм видимите страни на имота и оттам, откъдето търсим изолация се прави плътна ограда, а от останалите ажурна. Изборът на вида преграда е добре да кореспондира на цялостния дизайн на градината, както и да е съобразен с бюджета за направата и за по-нататъшната й поддръжката. Например, дървената ограда е по-евтина от плътната. Плътната почти не изисква поддръжка, но е скъпа да се направи. Дървената, обаче трябва редовно трябва да се боядисва или импрегнира тъй като се амортизира от атмосферните условия. Растителните прегради, храсти и живи плетове са на средна цена и придават есествен вид на градината. Но изискват време за да порастат и редовно подрязване и поддръжка след това. В някои случаи когато оградата няма да се вижда, може тя да се направи от някакъв вид телена мрежа, опъната между бетонови или метални колове, а пред нея да се посадят високи храсти, които да я скрият.

Роля на оградата в пространството

В зависимост от ефекта, който се цели – да бъде ли тя акцент или да не се натрапва в пространството се подбира и съответен цвят. Оградите в студена гама, например синя, се сливат със заобикалящото. А много яркият цвят е подходящия фон за растителността само в определени случай.
Също така е добре е да се вземе под внимание и денивелацията на мястото. На наклонени терени, оградите следват терена и се правят с отстъпи. Колкото е по-стръмен терена, толкова са по-големи отстъпите, но все пак е добре те да не превишават 40-50 см.

Видове огради

Най-често плътните огради са комбинация от бетонови колони със зидария между тях. Ако колоните са по-дебели от зидарията, за да се разграничат още повече, може да се облицоват в различен материал от паната. По този начин се получава и по-раздвижен и динамичен сиует/вид на оградата. Обикновено плътните огради се правят с височина около 2.20 м, макар да е възможно да се направят и по-високи, ако се налага. Височината на цокъла обикновено варира между 40 и 70 см и трябва да е пропорционална на цялата височина на оградата. Цокълът може да е облицован с естествен камък, а може и да бъде покрит с минерална мазилка или мозайка. В зависимост от замисъла и дизайна на къщата и двора, естествения камък, с който облицоваме може да е в свободни форми или обработен (изрязан в правоъгълни и квадратни форми), когато търсим по-строг и геометричен ефект. Също така, в зависмост от височината на оградата, разстоянията между колоните са различни – обикновено са два-три метра.
В зависичмост от търсения ефект оградата отгоре може да има шапка, която да я предпазва от валежите. Това може да е бетонова шапка или при повлияна от Възрожденския стил ограда – лека дървена конструкция и керемиди. Турските керемиди са много декоративни и ефектни, но не са трайни, затова се препоръчва използуването на керемиди тип “Мизия”. Напоследък все по-често се правят шапки от лека дървена конструкция покрита с битумни керемиди. Този тип керемиди позволяват по-малък наклон, докато при класическите керемиди, а е наобходим наклон от 30-40%.

По-лек вариант на плътната ограда е дървената ограда. Тя може да комбинира стабилен и плътен цокъл от бетон или зидария в долната част на оградта и дървено пано нагоре. А може и да е изцяло дървена. В този случай се препоръчва дървените части да не докосват почвата, а да са на няколко сантиметра от земята за да не гният.

.

Ажурни огради

Ажурните огради също като дървените могат да бъдат изцяло ажурни или да са комбинация между ажурна и масивна, нисък цокъл от зидария или бетон. Горната част, може да бъде дървена: например дървена решетка или рамка и вътре в нея наредени дървени дъски или летвички с разстояние между тях. По-често ажурните огради се правят от метални профили – кръгли, квадратни или правоъгълни. Напоследък, за да въздействува оградата още по-леко, може освен метални профили да се използуват и метални въжета. Съвсем съвременно звучат полупрозрачните стени – според търсената визия и трайност, може да се експериментира с различни синтетични материали.

Цени за бетонни огради

Цени за направа на бетонни огради

Цените за изграждане на бетонни огради започват от

Огради за град Варна

BGN 180 /лин.метър
  • С включени материали

Огради за град Добрич

BGN 200 /лин.метър
  • С включени материали

Огради за град Шумен

BGN 220 /лин.метър
  • С включени материали

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 869

No votes so far! Be the first to rate this post.

Строителни услуги с включени материали

СМР

ГРАД

М-ка

ЦЕНА

Груб строеж на къщи

Варна

кв.м 700 лв.

Ремонт на покриви

Варна, Добрич, Шумен кв.м 180 лв.

Фундаменти

Варна кв.м 250 лв.

Фундаменти

Добрич кв.м 270 лв.

Фундаменти

Шумен кв.м 290 лв.

Подпорни стени

Варна кв.м 270 лв.

Подпорни стени

Добрич кв.м 290 лв.

Подпорни стени

Шумен кв.м 320 лв.

Бетонни огради

Варна лин. м. 180 лв.

Бетонни огради

Добрич лин. м. 200 лв.

Бетонни огради

Шумен лин. м. 220 лв.

Бетонен път

Варна кв.м. 100 лв.

Бетонен път

Добрич кв.м. 115 лв.

Бетонен път

Шумен кв.м. 125 лв.