Покрив – Какво е важно да знаем?

ПОКРИВИ ОТ СТРОИТЕЛЕН ЛИДЕР ВАРНА

Покрив – Какво е важно да знаем?

5
(639)

“Да имаш покрив над главата си” – неслучайно в тази фраза думата „покрив“ е синекдоха за дома. Той е един от най-важните елементи на сградата, защитаващ я от най-агресивните влияния на атмосферните условия. Но нека се запитаме – какво прави един покрив здрав и дълготраен? В отговор на това ще разгледаме необходимите задължителни елементи, без които той не може да функционира и да ни защитава.

От какво се състои покрива?

Покривът се състои от покривна конструкция, скат, стреха, улама, майя, отводнителни и вентилационни елементи.

Спрямо определението в строителна литература, фукцията на конструкцията е да поеме всички товари от покрива и да ги предаде на изчислените за тази цел носеши елементи, като същевременно поема постоянните товарите от сняг, вятър и временните динамични товари при поддръжката на покрива. Но съвременният покрив има и други задължителни елементи, които задължително трябва да бъдат осигурени. Освен архитекти и инженери, внимание трябва да им обръща и бъдещият обитател на този дом.

Покривната покривка – същинската защита на дома ни.

Покриви лидерЗа да предпазим всичките носещи елементи на нашата сграда, трябва да изберем подходящо решение за нашата покривна покривка. Тя служи за непосредствена защита на сградата срещу атмосферни влияния като дъжд, сняг и силен вятър. Тя представлява съвкупност от различни елементи, които допринасят за правилното функциониране на цялата система.

Първият елемент след носещата покривна конструкция е дървената обшивка. Тя най-традиционно се изпълнява от греди и различни видове дървени плоскости. За да я защитим от проникването на вода, е необходимо да се постави по цялата дължина и ширина пародифузно фолиокоето е основна част от системата. Освен защитната си функция, фолиото позволява на естествените пари от човешка дейност да преминат през него и да се отделят в атмосферата. 

Важен момент от покрива

Основният и най-важен елемент от покрива са керемидите.

Те са основната защита на дома ни от дъжд и сняг. Има три основни групи модели при керемидите: т.н. континентален тип са подходящи за вътрепноконтиненталните части. Техен типичен представител са моделите: Continental 12, Renoton 12, Traditon 12, Contiton 12, Twiston 9 и Renoton 9.

Друга специфична група са т.н. средиземноморски тип керемиди. Те са подходящи за крайбрежни зони, където валежите от дъжд са по-чести. Представители на тази група са: Veneton 11, Veneton 12. 

Третата група са т.н. модерни модели. Те са голямоформатни, с изчистени форми и особено подходящи за сгради с модернистично архитектурно оформление. Моделите Болеро и Фигаро Делукс са ярки представители на тази група.  

Покриви Лидер Варна

Задължително е в райони с по-силни и постоянни ветрове, керемидите на първия ред да се захващат с фиксиращи скоби. В зони от покрива, в които керемидите се режат, например при маиите, те трябва да бъдат закрепени със скоби за рязани керемиди от неръждаема стомана, за да се предотврати тяхното свличане или пропадане. При подредбата на покривката трябва да се вложат и вентилационни керемиди, през които да излиза топлият въздух. Монтажът и бройката зависят от модела на керемидата, неговата квадратура. Те се монтират в горните редове с цел осигуряване добра циркулация на въздуха.

Обшивките са фундаментални за надеждната хидроизолация на зоните на покрива, където има преминаващи през покрива елементи или където покривът контактува с и покривни с комини и стени. Те са изработени от алуминий и са плисирани по дължина, за да се осигури високата им степен на разтегливост. Това им дава възможност да прилепнат максимално плътно по профила на керемидата и да осигурят водоплътността на елемента. Най-горният ред керемиди спрямо комина се полага върху нея, след оформянето ѝ, за да може водата да се стича по ската към улука, без да има възможност да достигне дървената скара.

Алуминиевата вентилационна лента за било е следващият задължителен елемент за здравия покрив. Тя пази пространството под капаците от навявания на сняг или навлизане на вода при кос дъжд, като същевременно осигурява свободното преминаване на въздуха. Така се създава вентилация, с което покривът е предпазен от прегряване при големи температурни амплитуди и съответно осигурява защитата от конденз и мухъл като го поддържа сух – а по този начин прави покривът важен.

Капаците се захващат към нея с алуминиеви скоби, а при срещите на билото и маиите се монтира тройник, който предпазва от проникване на вода и придава естетически завършек на покрива.

Снегозадържащи елементи.

Накрая, но не на последно място – снегозадържащите елементи.

Строителен Лидер Варна

Снегозадържащите елементи гарантират за безопасността на неговите обитатели през зимата. Те допринасят за равномерното разпределение на товара от снега върху цялата покривна конструкция, както и предпазват от неговото внезапно свличане при тошене на снега.

Здравият и дълготраен  покрив се нуждае не само от надеждна конструкция и керамично покритие. Това разбиране все още не е достатъчно добре прието у нас. При изграждането на дома си, трябва да се информираме и да поемем отговорност за устойчивостта, сигурността и надеждността на нашия покрив. Само по този начин можем да създадем място, което ще осигури спокойствието на няколко поколения.

ПОДДРЪЖКА НА ПОКРИВ?

Ремонтa на покрива и добрата му поддръжка са от изключителна важност за всяка сграда. Природните фактори целогодишно нанасят поражения, вследствие на дъждове, сняг и така неприятните градушки. За да не започне да се руши домът ви от последвалите течове, трябва да се погрижите за здравината и правилното функциониране на вашия покрив.

Колко излиза ремонт на покрив на къща?

Има различни оферти за ремонт на покриви в страната като цената варира според много фактори. Минималната цена за цялостен ремонт на покриви на къща е 75 лв. на кв.м. като тук не се включва цената на керемидите. С керемиди и капаци можете да получите цени за ремонт на покриви от 125 лв., до 250лв. на кв.м. в зависимост от сложността на покрива, вида на проекта, цени на строителни материали

Колко струва ремонт на покрив на панелен блок?

Цената за ремонт на покриви на панелни блокове варира от 50/60 лв. на кв.м. до 160 – 180 лв. на кв.м. с материали от най-високо качество. Тя зависи от продължителността на гаранцията и други фактори.

Инфо

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 639

No votes so far! Be the first to rate this post.