Сподели
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Сглобяеми къщи – цени и узаконяване в България. Модулни конструкции.
Сглобяемите жилища стават все по-предпочитан алтернативен избор вместо монолитните постройки напоследък, особено след епидемичната обстановка. Причините за това са по-ниската…
Сглобяемите жилища стават все по-предпочитан алтернативен избор вместо монолитните постройки напоследък, особено след епидемичната обстановка. Причините за това са по-ниската цена и бързите срокове за изпълнение на проектите. Цените варират между 350 лв/м2 и 800 лв/м2 с ДДС за едноетажни конструкции и от 450 лв./м2 до 850 лв./м2 за двуетажни, в зависимост дали къщата се издава на груб строеж или до ключ. Срокът за поставянето на контейнерите отнема до 2 седмици при наличие на подсигурен терен, а за довършване до ключ – до 2 месеца.

Предимства:

  • Многообразие от готови проекти за къщи и възможност за изпълнение на индивидуални архитектурни решения;
  • Шумоизолация, влагоустойчивост, пожароустойчивост (използва се минерална вата, която не гори), не корозират, устояват на земетресения и силни ветрове, не развиват мухъл (при сглобяемото строителство няма толкова много мокри дейности колкото при обикновените сгради);
  • Изключително добра изолация, понижаваща значително отоплителните разходи през зимата и охлаждащите през лятото;
  • Рециклируемостта на къщите е 95%, а строителният отпадък е много малко.

Конструкции - разновидности:

На българския пазар могат да се намерят все повече варианти за сглобяеми къщи, както местно производство, така и френско, руско и скандинавско. Конструкцията може да бъде дървена или метална, което гарантира необходимата издръжливост, а фасадата може да бъде облицована от дърво, мазилки или изкуствен сайдинг. Сглобяемите жилища са съобразени с действащите строителни изисквания и съответно са също толкова конструктивно устойчиви, колкото стандартните.Красив подтип сглобяеми постройки са „лог къщите“. Основното, което се изисква при тях, е да бъдат дървени - използва се материал от иглолистни дървета, които растат бавно и не се намират в България, затова е необходимо да се поръча от чужбина, местният не е препоръчителен.

Колко време могат да издържат сглобяемите постройки?

Срокът, който се дава от производителя за експлоатацията на къщите в повечето случаи, е стогодишен. Световните тенденции обаче показват, че може да бъде и по-дълъг.

Как става узаконяването на този тип имоти?

Сглобяемата къща е законово определена като “строеж от V категория”, което значи жилищна или вилна сграда с ниско застрояване (високо до десет метра) и РЗП до хиляда квадратни метра. Това определя построяването ѝ да съответства на законовите изисквания, които се прилагат и при монолитните сгради.За узаконяване на сглобяемите постройки е необходимо: 1. Да бъдат предоставени документално собствеността на терена, който ще бъде застроен или учреденото право за строителство; 2. Да бъдат предоставени скица на терена от Службата по геодезия, картография и кадастър и виза за проектиране, които са нужни за изработката на инвестиционния проект; 3. Да бъде подписан договор с проектант за изработката на инвестиционен проект; 4. Да бъдат подписани предварителни договори за присъединяването към електроразпределително и ВиК дружество; 5. Да бъде получено разрешение за строеж; 6. Да бъде подписан договор със строител за построяването на къщата. 7. Пълна проектна документация, включваща: - АС, СК, Ел, ВиК и ЕЕ за постройката; - ПБЗ, ВП + ТП и Оз за парцела.Процесът по реализацията на сглобяемите жилища се състои от: - идеен проект; - парцел (геодезическа снимка и геоложко проучване); - проектиране (включва описаните по-горе документи); - готов проект; - одобряване (разрешение за строеж); - строителство.Друга алтернатива на къщите от тухли и бетон са т.нар. Модулни къщи. Те също са на сравнително ниска цена и с кратък срок за изпълняване. Понятието „модулен дом“ характеризира конструктивната техника или метода на създаване на постройката. За целта се използват единични модули или отделни части, които са предварително изработени и впоследствие се сглобяват на място в обща конструкция. Този тип стрoитeлcтвo e много гъвкaвo и изцяло се съобразява с изиcквaниятa нa клиeнта. Принципът „eдин мoдул e eднo пoмeщeниe“ прaви кoмпoзирaнeтo нa модулна къщa бързо и лесно.

Вашият коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сподели
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Пиши ни
close slider