Сподели
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Строителен Лидер.Средната цена за груб строеж на къща
Уважаеми гости на "Строителен лидер " и салтанати, знаем колко е важно човек да си направи добре сметката, когато реши да…
Уважаеми гости на "Строителен лидер " и салтанати, знаем колко е важно човек да си направи добре сметката, когато реши да строи къща или да ремонтира интериорно апартамента си. Така че честите ви въпроси за цените, на които работим, са логични и нормални. Но и отговорът ни на честите ви запитвания "Зависи от доста неща", също е логичен, а не знак за хитруване. Поради тази причина не сме сложили ценоразпис на услугите си - смятаме, че няма да изгубим много време, ако видим ситуацията на живо и тогава изчислим разходите. Те, можете да сте сигурни, ще бъдат изгодни и за двете страни.
Иначе в мрежата ще намерите всякакви варианти на цени за груб строеж. Има и шокиращи, но за сметка на това атрактивни. Срещали сме цена 100 лв. на квадратен метър (кв. м) с материалите (!). После се оказва, че това е само за кв. м жилищна площ, а основите и покривът са пропуснати в калкулацията, освен това материалите били от един таен склад, дето само те си го знаят, а работниците им били супер майстори, но работели евтино, защото не били лакоми, и т. н. Нашият съвет е: не се връзвайте на обещания от типа "напрао без пари ше ти излезе". Евтиното винаги излиза по-съпо, сме забелязали ние.

В най-общи линии  се движи около 100 - 120 евро на кв. м с  ДДС. Но строителство в Варна и околностите е едно, а в Макоцево - друго. В цената не влизат цени за ограждане на обекта, изкопи, тоалетна, охрана, обратния насип и трамбовката, дренажът и хидроизолирането на основите. Цените за покрив се смятат отделно и зависят от сложността на конструкцията и от материалите за изработката му - едно е с качествени керемиди, друго е с тикли (ако искате), трето е с битумни плоскости. Цената на квадрат се движи около тази за груб строеж, но квадратурата на покрива е значително по-голяма, както се сещате. Разбирате сами, че ако искате къща с 200 кв. м жилищна площ, трябва да смятате общата квадратура около 500 с основите и покрива. Звучи стряскащо, но предпочитаме да ви го кажем отначало, отколкото да ви подхлъзнем и после да ви изненадаме - не е в нашия стил.

Накратко: ще имате конкретна цена, когато видим терена и проектната документация. Ако нямате проект, ще ви направим проект като слънце 🙂
Накрая да уточним: според Закона за устройство на територията (ЗУТ) понятието "груб строеж" означава готова сграда с ограждащи стени и покрив, без или в различна степен изпълнени довършителни работи. Сами виждате колко обтекаема е формулировката. Затова не се захласвайте по обещания с твърди цени - обикновено се пишат за зарибяване.
Сподели
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Пиши ни
close slider