Практични огради

Практични огради

красива и практична ограда за дома

Сподели:

Строителният пазар предлага различни типове ограждения. Каква ограда да изберете, от кои материали – камък, дърво, тухла, метал, бетон или габиони?

Ограда като каменна стена?
Оградата от камък е дълготраен и здрав избор за хората, които целят традиционния дизайн. Каменните огради са величествени и приличат на замъци. Те изглеждат добре не само до класическата архитектура, а и се хармонират перфектно със съвременните къщи. Най-често за изграждането на ограда от камък се използват местни суровини за по-евтино. Такива огради се правят само в големи имоти, тъй като излиза скъпо и малките каменни огради не оправдават цената. Най-здрав е гранитът, кварцитът, базалтът, порфирът и сиенитът. Използват се и:

Твърди магматични породи;
Пясъчници;
Варовици.
Пясъчниците и варовикът, за разлика от твърдите магматични породи, абсорбират атмосферните налети. Но пък изглеждат по-декоративни. Те са с приятна грапава повърхност и топъл цвят.
Дървени огради
Оградите от дървесина и решетъчните дървени модели са подходящи за всеки стил имоти, както за града, така и за село. Те изглеждат по-домошарски и изпълняват страхотно функцията си да изолират дома от външния свят. Правят се огради от евтина дървесина от борови породи, които са достатъчно здрави, за да служат години наред. И ако се грижите правилно за този тип ограда (боядисвате я и се грижите за консервацията ѝ), няма да имате проблеми.

Дървото не е много здрав материал и не е защитен от овлажняване, а гъбичките бързо стават подвластни на биологичната корозия. В сенчести места по дървото започва да расте мъх, водорасли и в резултат на ултравиолетовите лъчи губи цвета си. На пазара се предлагат импрегнаторни панели (които също трябва да се боядисват с непрозрачна или прозрачна боя), но помнете, че след няколко години те трябва да се ремонтират, тоест да се премахнат старата боя и изгнилите фрагменти.

Ще са Ви необходими дребна шкурка и четка с твърд косъм, голяма машина за шлифоване. Трябва да се шпаклова добре. После трябва да се полира, да се покрие с импрегнатор и накрая да се лакира или боядиса.

Имайте предвид, че основа за съхраняване на дървесината е импрегнаторът. Допълнителна защита (и украса) се осигурява с лак, боя, емайл или масло. Трябва да изберете импрегнатор, който да защитава отвсякъде материала от въздействието на различните фактори, такива като плесен, други гъбички и насекоми.
Огради от метал
Металните огради са най-популярни сред собствениците на частни домове. Най-често се избират заради ниската цена, здравината и зрелищността.
Метални педи
Собствениците се опитват да изберат педи от стоманени пръти, тръби или профили, които изглеждат съвременно. Сред металните педи се срещат както по-традиционни форми, така и ултра съвременни.
Мрежести панели
Могат да бъдат плоски или да са с профилирани пръти. За да се направи по-добре изолирана ограда, между вертикалните проводници се преплитат специални пластмасови разноцветни ленти. Това е начин да се получи евтина ажурна ограда, макар да са направени от мрежа, пристегната към метален стълб, и да не се отличават със специална естетическа привлекателност. Традиционната мрежа може да е плетена или заварена (последната е с правоъгълни ушенца). Направена е от поцинкована тел или е допълнително покрита с разноцветна пластмаса.
Ковани стоманени огради
Това са най-скъпите метални огради, правят се по поръчка. Често са богато украсени и са направени по индивидуален проект. Те са естетически красиви и дълготрайни. И още, могат да са допълнително заострени, което създава проблеми за обирджиите. Но чугунените им аналози излизат много по-евтино.

Заварена мрежа
Заверената мрежа, която се продава на ролки, е бързо и евтино решение за изграждане на метална ограда.

Огради от бетон

Бетонните огради са много здрави и устойчиви към атмосферните условия. Те не предизвикват усещане за тежест, както каменните огради, но също са стабилни и дълготрайни. За разлика от камъка, бетонът не е скъп материал, тъй като за изготвянето му е необходим само бетон и тънка армираща мрежа. Бетонните елементи изглеждат страхотно в съчетание с други материали: дърво и метал.

Съгласно известната проверена схема се използва един материал за фундамент и опора или само фундамент, а друг като пълнител. Но е най-добре да се използва един материал, например бетон или тухла, като фундамент и като ограда. Просто при планирането на оградата от различни материали трябва да се взима предвид един основен принцип – трябва да е здраво и хубаво.

Тухлени огради

Те могат да бъдат направени от няколко вида тухли, бетонни и силикатни блокове, с различен цвят и фактура. За облицоване обикновено се използват клинкерни и силикатни (например варовиково-пясъчни) продукти. За разлика от обикновените керамични тухли, те не изискват замазване или облицоване с плочки. С различни цветове и текстура са. Клинкерните тухли са много здрави и нямат нужда от обслужване. Силикатната тухла с разделена текстура се замърсява лесно, затова тя трябва да се покрие с хидроизолатор. Ако тухлената ограда е и от двата типа, импрегнаторът усилва цвета и намалява възприемчивостта на материала към поглъщане на примеси.

Интересна алтернатива на тухлата са силикатните и бетонните блокове за ограда. Сглобяването им е по-лесно, защото те се фиксират без използване на разтвор (така наречената суха стена).
Ограда от блокове
Този тип огради обикновено е с неравна повърхност, имитираща камък, затова може да се измърси лесно, особено когато е до оживен път. Оградите от блокове се ценят високо. На тухлен постамент и стълбове се поставят педи от по-леки материали. Плътните, добре укрепени стени дават усещането за безопасност и комфорт по време на отдих в градината.

Може би габиони?
Те са оригинални и придобиват все по-голяма популярност. Габионите са с формата на кубични кошници от поцинкована стоманена педя, пълна с камъни (отрязани, разрязани, с различни цветове и форми). Габионните огради са кошници, пълни с разноцветни дребни камъчета, натрошени камъни, дърво или стъкло.

Типът на материала за пълнене определя до голяма степен външния вид на габионите. Но те във всички случаи изглеждат сурови. Обаче ги харесват заради свободата, която дават различните пълнители и форми, които могат да се правят по вкус. Освен това габионът си отива с всеки тип имот.

Хедж ограда
Хеджът или живият плет е най-евтиният вид ограда и, разбира се, най-естественият. Този тип огради имат нужда от добра грижа, особено през първите години на растеж на растенията. Но когато плетът израсне, придобива привлекателен вид и служи за фон на другите насаждения. Живата ограда защитава от чужди погледи, от шума на улицата и от праха.

6 съвета от архитектите при избор на ограда

6 съвета от архитектите при избор на ограда
Типът ограда трябва да се съчетава с климата на региона и околността. Освен това трябва да съответства на стила на сградата и градината. Какво още трябва да знаете, преди да изберете ограда? Даваме Ви 6 важни съвета:

Оградата се поставя след изграждането на къщата и след приключването на големите ремонтни дейности по имота. Портата или пълнежите могат лесно да се повредят при пренасянето на строителните материали. На по-ранен етап можете да сложите временна ограда (например от мрежа).
При планирането на оградата проверете дали в градоустройствения план има указания за формата, височината, типа на строителния материал и т.н.
Трябва ли домът да се защити от шума и праха отвън, ако около Вас се открива невероятна гледка? Няма ли да е по-добре да изберете по-отворена и по-евтина ограда? Къщите, които се намират далече от други сгради, често има нужда да се изолират добре с огради, които да дават усещането за безопасност.
Най-популярните огради се правят от различни типове педи (метални и дървени). Те имат здрави фундаменти от тухла, блокове или излети от бетон. В същото време, оградата не трябва да е равномерна. Отпред често се слагат красиви педи на цокъл, останалата част от имота се огражда например с мрежа, пристегната към стълбове. Тази конструкция изглежда по-лека и е по-евтина.
Типът фундамент зависи от типа ограда и от земята. В случай на набъбване на почвата заради мразовете, фундаментът трябва да е по-надълбоко на местата, където са стълбовете – до 140 см (в зависимост от региона на страната). В противен случай конструкцията може да се разколачи. Ако в основата е пясък, е достатъчно фундаментът да се заложи на около 60 см дълбочина. Имайте предвид, че винаги трябва да се излива на 15-20 см над земята.
За да бъде оградата дълго време красива, трябва да се грижите за нея постоянно. Това се отнася основно за изделията от дърво и метал, които без защита се развалят доста бързо. Не можете да игнорирате това, защото след няколко сезона може да забележите, че оградата има нужда от основен ремонт.
Можете да изберете традиционна поцинкована мрежа с различни размери на омрежването и дебелина на използвания материал. Това е най-често избираното решение, но след няколко години обикновено изисква обслужване и дори смяна.

Добра идея са мрежестите панели, които са много лесни за поставяне, с достъпна цена са, а дизайнът им е доста здрав. Сигурно предимство е и това, че оградата от панели се състои от елементи, които могат да се сменят лесно при повреда.

Най-здравите огради са от бетон. Предимството им е, че нямат нужда от обслужване, а материалът, от който са направени, осигурява максимална конфиденциалност. Нито един любопитен съсед няма да може да Ви следи.

Най-ефективните огради са направени от ковани елементи, но няма как да се скрият, разходите, свързани с монтажа на този вид огради, няма да са малки, но крайният резултат си струва цената. Тези огради служат години наред.

Категория:  Полезно

Услуга за град: Варна


Практични огради красива и практична ограда за дома Огради от бетон Тухлени огради 6 съвета от архитектите при избор на ограда

Още от категория Полезно

Как започва подготовката за строителство на една сграда

Как започва подготовката за строителство на една сграда? Вероятно неведнъж сте си задавали въпроса през какви точно процедури и етапи преминава подготовката за строителство на една сграда: била тя жилищна, търговска или индустриална. Документална и юридическа подготовка Преди всичко, строителството на сградата трябва да бъде обезпечено от юридическа и документална гледна точка:...

КАЛКУЛАТОР НА АРМАТУРА

Калкулатор на арматура Готова арматура цена Въведи брой на арматура, дължина на арматура, цена на арматура Пресметни какво количество арматура ти е необходимо...

Бетон

Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки. Преди втвърдяването си материалът се нарича бетонова смес. Поради сравнително ниската си якост на опън, в строителните конструкции бетонът...

КАЧЕСТВО НА ТУХЛИТЕ

От огромно значение за качеството на произвежданите тухли е суровината, която се използва. За производството на така наречените керамични тухли се използва глина. Всяка глина в зависимост от района в който се добива притежава различни качества и съдържа различни минерали и елементи, които са основен фактор за нейното качество и...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

БРОЙ ТУХЛИ ЕДИНИЧКИ В ЕДИН ЕВРО ПАЛЕТ

Един евро палет съдържа 480 броя тухли единички. Приблизително 4 м2. Вида тухла единичка (решетъчна или плътна) не оказва влияние на броя тухли в евро палета....

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

5 важни стъпки за избор на дограма

Изборът на дограма може да е много труден, когато нямате представа какво предлагат различните видове профили. Разбира се, купувайки нови прозорци, е нужно да се съобразите с обкова, стъклопакета и марката на продукта. Известните производители на дограма предлагат висококачествени продукти, тъй като използват иновативни материали за изработката им. В тази статия...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Керамичните плочки

Много хора се питат какво представляват керамичните плочки и как да ги използват при полагането на подовата настилка в дома си. Разбира се, най-добре е в такава ситуация да се обърнете към експерти в областта, но за да бъдете подготвени преди срещата си с тях, ние сме ви подготвили полезна...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Материали за топлоизолация

Как да изберем правилните материали за топлоизолация? Видът на материала зависи преди всичко от това къде ще го използваме. Трябва също да вземем предвид свойствата на продукта, изискванията, определени от правилата и стандартите, както и цената. Качествени топлоизолационни материали на атрактивни цени Правилно подбраните топлоизолационни материали за основата, стените и покрива...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Какво представляват термопанелите

Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите, които са избрали полиуретанова пяна като суровина, говорят за нейната висока адхезия и плътност. За производството на панели се използват специални...

Плотове за кухня

Изборът на плотове за кухня се определя от цялостния стил на обзавеждането На пазара се предлагат плотове за кухня, изработени от различни материали. Какъв вид да предпочетете зависи от бюджета, с който разполагате и от цялостния стил на обзавеждането. Най-важно за практичните плотове за кухня е да са устойчиви на влага...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Майстори в строителството

Строителството е една от най-нестабилните индустрии, защото е повлияна от всяка лека промяна в икономиката. По време на кризата от 2008-2009 г. строителната индустрия претърпя рязък спад на заетостта от почти 14% буквално за дни, най-голямото намаление на заетостта в строителството. Но през последните 4 години на пазара се наблюдава...

Бетонови огради

Бетонните огради и огради от бетонови пана се превърнаха в изключително популярен избор за множество собственици на имоти и строителни проекти. Техните качества, като издръжливост и донякъде естетичност ги правят предпочитан бюджетен и евтин вариант на ограда както за домове, така и за бизнес обекти. В тази статия ще разгледаме...

Строителство на къщи - Строителен Лидер Варна

Строителство на къщи

Груб строеж

Фундаменти за сглобяеми къщи - Строителен Лидер Варна

Фундаменти

Бетонни фундаменти

Подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Подпорни стени

Бетонни подпорни стени

Бетонни подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Огради

Бетонни огради

Ремонт на покриви - Строителен Лидер Варна

Покриви

Ремонт на покриви

Бетониране на път - Строителен Лидер Варна

Бетонни настилки

Бетониране на път