ВИДОВЕ ФУНДАМЕНТИ

ВИДОВЕ ФУНДАМЕНТИ

ВИДОВЕ ФУНДАМЕНТИ И ПРОЦЕСЪТ НА ИЗГРАЖДАНЕ

Сподели:

Защо фундаментът е изключително важен в процеса на строителството? Отговорът е лесен – това е конструктивен елемент, който разпределя натоварването от сградата към основата. Полагането на фундамент е една от най-древните човешки дейности. Той поддържа различни конструкции, като пренася натоварването си върху слоеве почва или скали под тях.

Преди повече от 12 000 години неолитните жители на Швейцария са строили къщи върху дълги дървени колове, забити в меките корита на плитки езера. Няколко хиляди години по-късно жителите на Вавилон са използвали тръстикови рогозки като основи на сградите. А древните египтяни са построили своите пирамиди върху каменни блокове, които лежали върху скална основа. Разцветът на фундамента обаче идва в древен Рим. Тогава строителството на фундаменти наистина напредва, като се разработват точни правила и се използва древна версия на съвременния бетон.

Днес всеки е наясно, че фундаментът трябва да бъде надежден по време на неговата експлоатация и икономичен при изграждането му. Следователно целта е да се избере оптималното решение, тоест говорим за безопасност на фундаменти.
Специалистите в сферата на строителството по тази причина използват метода на изчисление по гранични състояния. Това означава, че всички сили, напрежения на деформация и изместване, които възникват в основата и конструктивните елементи на фундамента, трябва да бъдат близки до граничните стойности, но не и да ги надвишават.

Обикновено приблизителната цена на фундамент като процент от другите отделни части на строителната конструкция е 11%.
РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ФУНДАМЕНТИ СПОРЕД НАЧИНА НА СВОЕТО ИЗГРАЖДАНЕ
С годините технологиите при изграждането на фундамента са се развили. По тази причина в наши днес строителите според ситуацията и вида на конструкцията си служат с различни видове фундаменти.

Лентови фундаменти: те се използват за осигуряване на опора за линейни конструкции като стени или колони. Състоят от непрекъсната, равна или стъпаловидна опорна лента, разположена централно по дължината им. Лентовият фундамент се използва за разпределяне на тежестта на носещата стена върху площта на пода и може да бъде направен от обикновен бетон или стоманобетон. Ширината на лентовия фундамент се определя от допустимото налягане на земята и натоварването на сградата. Лентовите фундаменти са най-често използваният тип основа.
Плочни фундаменти: те са от плочи от бетон. Обикновено са с дебелина няколко сантиметра и се изливат по-дебело по краищата. След това здрави стоманени пръти укрепват основата. Този тип фундамент е най-простият и най-евтиният в строителството, изискващ много малко подготовка на място. От структурна гледна точка фундаментите от бетонни плочи осигуряват издръжлива, равна повърхност за подовете. Сгради, построени върху плочни фундаменти, рядко изпитват проблеми със скърцащи тела. Недостатъкът на плочата е провокиран от нейната здравина при екстремни условия.
Фундамент на пилони: тук се използват пилони, тоест стълбове със заострени долни краища, когато има почва с малка носеща способност. Те се набиват а в горната си част се съединяват със стоманобетонна греда или плоча. Те издържат натоварване на основата 15-25 т / кв. и могат да издържат при добро качество почти век.
Фундамент от палети: палетите могат да се ползват като фундамент за работилници, навеси и селскостопански постройки. Палетът се изработва от химически обработена дървесина, която е неподходяща за вътрешна употреба, но е чудесна за проекти на открито. Палетът често се изработва от дъб или друга твърда дървесина, която му помага да издържи теглото на постройката.
ВИДОВЕ ФУНДАМЕНТИ СПОРЕД ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО СИ
Фундаментите се класифицират също и според своето предназначение. По тази причина се разграничават основно 3 вида:

Фундамент за къща: от него зависи надежността и устойчивостта на сградата през годините. В крайна сметка това е основата на цялата бъдеща структура. Тя трябва да бъде професионално изградена и с високо качеството на материалите. Според проекта се полагат фундаменти за едноетажни и многоетажни сгради. Всеки от тях има собствена специфика, за да издържи нужното натоварване.
Фундамент за гараж: той не е толкова сложен, колкото предишния вид, но също е важен за този вид постройки. Фундаментът на гаража обикновено е изграден от бетонен блок или излята бетонна стена. Добре е да има надеждна дренажна система към фундамента.
Фундамент за ограда: на пръв поглед изглежда, че оградите могат и без фундамент. Но това не е така. За да е здрава, дълготрайна и да издържа на всякакви метеорологични условия, оградата трябва да има фундамент. Стълбовете за ограда така ще изпълняват дълго време ефикасно своите важни функции. Фундаментът на оградата осигурява стабилността на цялата конструкция на оградата, разпределя равномерно натоварването върху дизайна на оградата и т.н.

ПЛИТКИ И ДЪЛБОКИ ФУНДАМЕНТИ

Нека отново да припомним, че основната роля на фундамента е да пренася общите натоварвания от конструкцията върху почвата/ скалите и осигурява нейната стабилност. Той се класифицира в зависимост от дълбочината на два типа: плитък и дълбок. Двата вида имат няколко разлики не само според дълбочината, но и според цената, начина на реализиране, механизма на прехвърляне на натоварването и др.

Плитък фундамент: той е близо до повърхността на земята, обикновено е около 3 метра, или пренася тежестта на малка дълбочина. Лесен е за изграждане. Сравнително евтин е.
Дълбок фундамент: той е на по-голяма дълбочина или пренася натоварването върху дълбоки пластове. Процесът на изграждане на дълбокия е по-сложен. Има по-висока цена
ПОДГОТОВКА НА МЯСТОТО ЗА ФУНДАМЕНТА
Преди да се започне работа по фундамента, е необходимо да се анализира строителната площадка. На следващ етап се правят необходими изчисления и се разработва строителен план. Геодезия и фундамент – каква е връзката?

Фундаментът е пряко зависим от състава на почвения/ скалния слой и нивото на подземните води.

Състав на земния слой

Сградите могат да бъдат построение на почва или на скала. Каква е разликата?
При почвата връзките между почвените частици са няколко пъти по-малки от здравината на самите частици. Частиците могат да бъдат едроблокови, пясъчни и тинесто-глинести.
При скалните основи (седиментни, метаморфни) почвените частици са твърдо свързани помежду си. Те биват няколко вида – много здрави, здрави, средно яки, с ниска якост, с намалена якост, с ниска якост и с много ниска якост.
Тъй като най-горния земен слой има ниска носеща способност, за подготовка за фундамент тя се обикновено се изкопава.

Ниво на подземните води

Когато падат валежи и снегът се топи, водата попива в земята и се влива в подземни реки. На определено ниво в дебелината на почвата се появява слой, напълно наситен с вода, в който се натрупва вода. Глинените почви са с много вода. Но все пак на някаква определена дълбочина има слой, който не пропуска водата,. Тя се натрупва над него или между два такива слоя.
За да се определи нивото на подземните води във всяка конкретна зона, се извършват геоложки и инженерни проучвания. Преди да се положи фундамента, задължително се проучва нивото на подземните води на обекта.
ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ
Изборът на материали за фундамент се определя според вида му. В наши дни се използват основно следните строителни материали за изработка на фундаменти:

Бетон

Това е популярен материал, който представлява втвърдена смес от свързващо вещество, пясък, вода и пълнители. За пълнители, като правило, се използват чакъл, натрошен камък или пясък.
Свързващото вещество в бетона може да бъде цимент, смес от вар със силициеви материали (силикатен бетон), органичен полимер (различни смоли)
Втвърденият бетон е издръжлив, устойчив на вода и замръзване. Използва се доста лесно. При издигане на монолитни основи бетонът се излива в подготвения изкоп в оригиналната му форма. За сглобяеми лентови фундаменти се използват предварително оформени (обикновено във фабриката) бетонни блокове. За по-висока устойчивост на къщата се ползва също и армиран бетон за фундамент. Това е бетон, в който стоманата е вградена по такъв начин, че двата материала действат заедно в съпротивителни сили.

Пясък

Този материал се използва не само като компонент на бетона, но и за създаване на пясъчна възглавница на фундамента.
Горният слой на почвата се отстранява и вместо това в получената вдлъбнатина се изсипва груб или среднозърнест пясък (дебелина на слоя – 50-60 cm).

Дърво

При изграждането на фундамент дървото може да се използва като директен строителен материал (дървени опори за пилотна основа) или като спомагателен елемент (кофраж за изливане на бетон). Дървото е евтин материал и лесно за обработка. Все пак трябва да се отбележи, че дълготрайността му е малка, то е податливо на гниене. Но винаги може да се обработи и да се запази.

Арматурна стомана

Подсилващата конструкция, съчетана с бетон, ще направи фундамента здрав и много устойчив. За да се направи армировка на стоманобетонна конструкция, е необходимо да се използват гъвкави стоманени пръти или мрежи.
Арматурната стомана трябва да е здрава и в същото време доста пластична.

Топлоизолатори или нагреватели

В бетонните и стоманобетонните фундаментни конструкции могат да се положат специални нагреватели. Става дума за изолация на фундамент. Където и да се намира сградата, водата, температурата, въздухът и почвата върху фундамента могат да повлияят на ефективността и целостта на цялата конструкция. Изолацията ефективно намалява загубата на енергия в основата и предпазва от проблеми с влагата. За това се ползват различни материали. Например, експандирана глина (изкуствен порест пълнител под формата на натрошен камък или чакъл). Ползват се също плочи от минерална вата, полистирол (пластмаса с клетъчна структура) и пенополистирол (вид пяна). В последните години широка популярност придоби експандирания полистирен epps. — Rmax

ПРОЦЕС НА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФУНДАМЕНТА

След като се извършат необходимите инженерни и геодезически проучвания на земята, предназначена за изграждане на сграда или ограда се преминава към процеса на изграждане на фундамент.
Не бива да се забравя, че основата на една сграда в бъдеще е невъзможна за промяна и доста трудна за ремонт. Ето защо е нужно високо качество при работата по монтажа на фундамента.

Но първо се изготвят статични изчисления за фундамент. Те визират статичните и динамичните натоварвания. В 21-ви век има модерни софтуерни решения за тази цел. Например WIN-Statik, който е широко използван в Скандинавия.

Днес най-разпространената технология за фундамент в света е изграждането на дълбока плочева или пилонна основа с изкоп. Тя осигурява максимална структурна стабилност и надеждна хидроизолация на сутерена и подземните съоръжения и основата като цяло.

Първа копка, изкоп
Изкопаване на земната повърхност до определена дълбочина
Изравняване на долната част на изкопа
Дренажна система
Прокарване на водопроводните тръби под земята, проверка
Кофражни дейности
Насипва се в шахтата натрошен гранит, който се уплътнява
Излива се първия бетон
Хидроизолацията се полага
Прави се замазка после цимент-пясък
Поставяне на арматура, проверка
Монтаж на полистиролови блокове за изливане на изолирани стени
Изливане на бетон
Полагане на топлоизолация: може да е под, над плочата и от двете страни
Проверка на фундамент от специалисти
Почистване на зоната около фундамента

СЪВЕТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФУНДАМЕНТ

Ето и мнението на строителните специалисти относно правилното изпълнение и контрол на строителство на основата на сградата, за да се гарантира качеството и издръжливостта на фундамента.
Съвет 1
Изборът на място за сградата е първата важна стъпка за изграждане на здрав фундамент.
Съвет 2
Важно е да се проучи състоянието на почвата/ скалата на парцела.
Съвет 3
Изкопните работи за изграждане на фундамента трябва да са на необходимата дълбочина.
Съвет 4
Прави се точна маркировка на всички стълбове, линиите на изкопите по отношение на централните линии на стените.
Съвет 5
Качественото уплътняване на горния слой на изкопаната почва не бива да се подминава.
Съвет 6
Прецизно е нужно да се монтира кофража.
Съвет 7
Армировъчната стомана (арматура) трябва да е много добре монтирана.
Съвет 8
Изливането на бетона се прави според предписанията. Нужен е бетон с утвърдено качество.

РОЛЯТА НА ФУНДАМЕНТА В УСТОЙЧИВОСТТА НА СГРАДАТА
Сградата е нещо повече от стени и покрив. За да бъде издръжлива и здрава, дори на етапа на разработване на проекта, е важно да има висококачествен фундамент. Тази част от сградата, като правило, остава невидима. Но именно тя е ключът към безопасността на нейните обитатели.
Без значение колко квалифицирани майстори ще работят по строителството, то те не трябва да допускат грешки на етапа на монтаж на фундамента.

Ето основните недостатъци в изграждането на фундамент, които специалистите отбелязват:

разрушаване на долната част на сградата поради ниската устойчивост на фундамента към външни фактори;
срутването на сградата поради недостатъчна дълбочина и обем на фундамента;
деформация на стените и появата на пукнатини по тях поради неравномерното разпределение на товара от тях и покрива;
слягане на конструкцията поради промени на терена и въздействието на климатичните фактори.
Ясно е, че преди да се извършат каквито и да е изкопни работи за фундамент, то има различни дейности, които ги предшестват. Специалисти трябва да анализират редица фактори: особености на терена, качество на почвата/ скалите, предназначение на фундамента, материали и др. От тях зависи до голяма степен и крайния резултат.
Единствено и само фирма, която е специализирана в строителството, може да предостави гаранция, че сградата ще има солиден фундамент, който ще издържи дълги години.
За целта се разработва индивидуален проект. В този случай всички показатели, които гарантират надеждността и дългия живот на сградата, ще бъдат изчислени предварително.
Поверете изграждането на фундамент само на квалифицирана строителна фирма с богат практически опит. Вероятно цените за нейните услуги ще бъдат по-високи от тези на самоуките майстори, но всички изисквания на проекта ще бъдат изпълнени на 100%.

Категория:  Полезно

Услуга за град: Варна


ВИДОВЕ ФУНДАМЕНТИ ВИДОВЕ ФУНДАМЕНТИ И ПРОЦЕСЪТ НА ИЗГРАЖДАНЕ ПЛИТКИ И ДЪЛБОКИ ФУНДАМЕНТИ ПРОЦЕС НА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФУНДАМЕНТА СЪВЕТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФУНДАМЕНТ

Още от категория Полезно

Как започва подготовката за строителство на една сграда

Как започва подготовката за строителство на една сграда? Вероятно неведнъж сте си задавали въпроса през какви точно процедури и етапи преминава подготовката за строителство на една сграда: била тя жилищна, търговска или индустриална. Документална и юридическа подготовка Преди всичко, строителството на сградата трябва да бъде обезпечено от юридическа и документална гледна точка:...

КАЛКУЛАТОР НА АРМАТУРА

Калкулатор на арматура Готова арматура цена Въведи брой на арматура, дължина на арматура, цена на арматура Пресметни какво количество арматура ти е необходимо...

Бетон

Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки. Преди втвърдяването си материалът се нарича бетонова смес. Поради сравнително ниската си якост на опън, в строителните конструкции бетонът...

КАЧЕСТВО НА ТУХЛИТЕ

От огромно значение за качеството на произвежданите тухли е суровината, която се използва. За производството на така наречените керамични тухли се използва глина. Всяка глина в зависимост от района в който се добива притежава различни качества и съдържа различни минерали и елементи, които са основен фактор за нейното качество и...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

БРОЙ ТУХЛИ ЕДИНИЧКИ В ЕДИН ЕВРО ПАЛЕТ

Един евро палет съдържа 480 броя тухли единички. Приблизително 4 м2. Вида тухла единичка (решетъчна или плътна) не оказва влияние на броя тухли в евро палета....

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

5 важни стъпки за избор на дограма

Изборът на дограма може да е много труден, когато нямате представа какво предлагат различните видове профили. Разбира се, купувайки нови прозорци, е нужно да се съобразите с обкова, стъклопакета и марката на продукта. Известните производители на дограма предлагат висококачествени продукти, тъй като използват иновативни материали за изработката им. В тази статия...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Керамичните плочки

Много хора се питат какво представляват керамичните плочки и как да ги използват при полагането на подовата настилка в дома си. Разбира се, най-добре е в такава ситуация да се обърнете към експерти в областта, но за да бъдете подготвени преди срещата си с тях, ние сме ви подготвили полезна...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Материали за топлоизолация

Как да изберем правилните материали за топлоизолация? Видът на материала зависи преди всичко от това къде ще го използваме. Трябва също да вземем предвид свойствата на продукта, изискванията, определени от правилата и стандартите, както и цената. Качествени топлоизолационни материали на атрактивни цени Правилно подбраните топлоизолационни материали за основата, стените и покрива...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Какво представляват термопанелите

Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите, които са избрали полиуретанова пяна като суровина, говорят за нейната висока адхезия и плътност. За производството на панели се използват специални...

Плотове за кухня

Изборът на плотове за кухня се определя от цялостния стил на обзавеждането На пазара се предлагат плотове за кухня, изработени от различни материали. Какъв вид да предпочетете зависи от бюджета, с който разполагате и от цялостния стил на обзавеждането. Най-важно за практичните плотове за кухня е да са устойчиви на влага...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Майстори в строителството

Строителството е една от най-нестабилните индустрии, защото е повлияна от всяка лека промяна в икономиката. По време на кризата от 2008-2009 г. строителната индустрия претърпя рязък спад на заетостта от почти 14% буквално за дни, най-голямото намаление на заетостта в строителството. Но през последните 4 години на пазара се наблюдава...

Бетонови огради

Бетонните огради и огради от бетонови пана се превърнаха в изключително популярен избор за множество собственици на имоти и строителни проекти. Техните качества, като издръжливост и донякъде естетичност ги правят предпочитан бюджетен и евтин вариант на ограда както за домове, така и за бизнес обекти. В тази статия ще разгледаме...

Строителство на къщи - Строителен Лидер Варна

Строителство на къщи

Груб строеж

Фундаменти за сглобяеми къщи - Строителен Лидер Варна

Фундаменти

Бетонни фундаменти

Подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Подпорни стени

Бетонни подпорни стени

Бетонни подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Огради

Бетонни огради

Ремонт на покриви - Строителен Лидер Варна

Покриви

Ремонт на покриви

Бетониране на път - Строителен Лидер Варна

Бетонни настилки

Бетониране на път