Строителството е една от най-нестабилните индустрии, защото е повлияна от всяка лека промяна в икономиката. По време на кризата от 2008-2009 г. строителната индустрия претърпя рязък спад на заетостта от почти 14% буквално за дни, най-голямото намаление на заетостта в строителството. Но през последните 4 години на пазара се наблюдава реално нарастване на търсенето и предлагането в сферата на строителството.

Същите цифри са регистрирани и в сайтовете за обяви, където през последните години хиляди строителни майстори са се регистрирали в платформата. Има много сайтове, които дават възможност на професионалисти, които търсят клиенти и работи, да развият онлайн присъствие. Така клиентите вече са тези, които бързо достигат до сделките, благодарение на онлайн присъствието и успешния профил, където безброй клиенти са оставили отзиви.


Важно е да знаем, че в строителната индустрия някои сектори постоянно са изправени пред по-голяма сигурност на работните места, по-ниски нива на безработица и повече възможности за кариерно развитие. Какви са тези работни места?

Електротехник

Това е едни специалист, за който винаги ще има търсене. Това е така, защото енергията е необходима на всички нива на строителство. От осветление до обикновени уреди, до горещи вани и плувни басейни, енергията е необходима, за да оживи жилищните и търговски сгради и структури, правейки ги годни за живеене и удобни. Всъщност по-новите конструкции, които включват интелигентна технология, автоматизация или дори слънчева енергия, са още по-енергийно зависими. Електротехниците инсталират, поддържат и ремонтират електрически системи, които доставят тази енергия.

Сред домашните майстори електротехниците са сред най-търсените специалисти. Електротехниците, които се фокусират изключително върху новото строителство, особено в жилищния сектор, ще установят, че работят постоянно на терен. Електротехниците в търговското строителство, които извършват ремонтни услуги или специализират, имат най-висока сигурност на работата.

Водопроводчик

Може да не изглежда страхотна оферта, но един водопроводчик има много добра работа. Особено ако се интересувате от разумна заплата и стабилност на работата. Средно водопроводчиците в Европа печелят 20 000 евро годишно и винаги има търсене на ВиК услуги.

Много монтажници работят с нови конструкции, монтират битови и търговски системи за отпадъчни и водоснабдителни системи. Но когато новото строителство е изключено, винаги са необходими дейности по поддръжка и ремонт на по-старото строителство. Търсенето на тази професия се определя от няколко фактора, включително нивото на строителство на нови сгради, инсталирането на по-ефективни водопроводни системи и нарастващата популация от по-възрастни водопроводчици, които скоро ще се пенсионират.

Декоратор

Не много хора се стремят към кариера в интериорния дизайн като художник, но няма от какво да се пазят. Средната годишна заплата за бояджия на пълен работен ден е малко под 10 000 евро на година и ако управлявате собствен бизнес за боядисване и интериорен дизайн, можете да спечелите още повече. Докато индустрията за боядисване, подобно на други области на строителството, изпитва колебания в икономиката, дори по време на по-бавна икономика, когато новото строителство намалява, все още има жилищни и търговски проекти, които изискват боядисване.