Изборът на плотове за кухня се определя от цялостния стил на обзавеждането

На пазара се предлагат плотове за кухня, изработени от различни материали. Какъв вид да предпочетете зависи от бюджета, с който разполагате и от цялостния стил на обзавеждането. Най-важно за практичните плотове за кухня е да са устойчиви на влага и топлина, да са здрави и лесни за поддръжка. В съвременните кухни обаче, все по-важно е обзавеждането освен практично и удобно, да е също красиво и стилно. Кухните днес не са просто пространства за приготвяне на храна, а се утвърждават като сърцето на всеки дом, в което с радост се събират семейство и приятели. Затова е важно да изберете плотове за кухня, които ще се впишат по най-добрия начин в кухненския интериор.

Какви плотове за кухня да изберете за помещение с класически дизайн
Най-подходящи за кухните в класически стил са каменните плотове, както и в плотове от естествена дървесина. Тези два типа плотове за кухня обаче са доста скъпи и се нуждаят от специфична поддръжка.

Дъбовите плотове за кухня придават специфичен уют и топлина в обзавеждането. Те са стилни и изискани и се вписват чудесно в ретро и класически кухни. Ако изберете плотове за кухня от естествена дървесина, имайте предвид, че повърхността им се нуждае от шлайфане при захабяване, както и от намасляване през определен период – най-често между 6 и 12 месеца. Трябва да бъдете внимателни и да не поставяте метални съдове и предмети, директно върху дъбовите плотове, тъй като може да образуват петна.


Каменните плотове за кухня също може да са интересен акцент в класическото кухненско обзавеждане в ретро стил. Предлагат се плотове за кухня от естествен и технически камък, като най-често предпочитан е вторият вид, заради по-лесната поддръжка. Каменните плотове за кухня също са от висок клас и се използват обикновено при поръчково дизайнерско обзавеждане. Цената им е по-висока от масовите плотове за кухня, но използването им в обзавеждането ще придаде специфична класа и стил.

В модерните кухни най-често използвани са компактните плотове
Те са изчистени и стилни, устойчиви и издръжливи на различни външни въздействия. Предлагат се в различни цветове и текстури, като най-поръчвани в последните години са мраморните и бетоновите дизайни. Едно от предимствата на този тип плотове за кухня е че позволяват лесното монтиране на мивка директно под плота.

Термоплотове се вписват успешно в различен интериор, отличават се с устойчивост и достъпна цена
Термоплотовете са най-разпространеният избор за различни типове кухни. На пазара се предлагат термоплотове в различни цветове, което означава, че лесно може да се подбере нюанс и стил, който пасва на цялостното обзавеждане на помещението. Термоплотовете са на по-достъпна цена в сравнение с тези, изработени от естествена дървесина или камък. Те са и по-лесни за поддръжка. Устойчиви са на влага, температура и надраскване, но въпреки това бъдете внимателни да не нарушите покритието, тъй като това би довело до деформиране на кухненски плотове от този тип – изградени от плоскости, съдържащи дървесни частици.Със сигурност сте се убедили, че разнообразието от плотове за кухни е голямо. Съобразете се с цялостния дизайн на кухнята си и изберете плотове, които ви харесват, които се вписват стилово в интериора и се предлагат на цена, която ви устройва.