Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите, които са избрали полиуретанова пяна като суровина, говорят за нейната висока адхезия и плътност.

За производството на панели се използват специални форми. Има и матрица за клинкерни плочки, която е необходима за имитация на тухлена зидария. Допълнително към матрицата е добавен кварцов пясък, който още веднъж защитава шевовете на материала, за да го направи по-устойчив на атмосферни влияния.

Следващата стъпка е инсталирането на монтажните кутии. След това във формата се излива течна полиуретанова пяна. При производството на термопанели се спазват всички европейски стандарти за качество, тоест не се добавят вредни вещества към състава.

Преди няколко десетилетия европейските страни бяха засегнати от икономическата криза. Това сложи началото на производството на фасадни термопанели, което е ефектно и достъпно решение за декорация на дома.

Спецификации и свойства на термопанелите
Основното свойство на термопанелите е тяхната екологичност. Полиуретановата пяна отговаря на всички изисквания, определени от действащите разпоредби и санитарни стандарти. Максимално допустимата работна температура за продуктите не трябва да надвишава +150 градуса по Целзий, за да се минимализира риска от възникване на пожар.

Термопанелите са пожароустойчиви и не поддържат горене. Също така те са прословути със своята изключителна издръжливост. Материалът не се поврежда от различни разтворители, нито пък от UV радиация, влага и други атмосферни влияния. Свойствата на продукта се запазват през целия експлоатационен живот и потребителите могат да се радват дългосрочно на техния прекрасен външен вид.
Благодарение на плътната фуга е лесно да се поддържа идеалната геометрия на зидарията. Предлага се широка гама от панели, така че изборът на конкретна форма и размер на фасадата не е проблем.

Още едно огромно предимство е лекотата на монтаж. За да инсталирате термопанели, не е необходима специална подготовка, тъй като самият материал е доста твърд.

Също така, термопанелите имат малка маса, поради което за облицовка са разрешени елементи с малка дебелина (от 8 до 11 mm). Тъй като към шевовете се добавя кварцов пясък, това влияе благоприятно на здравината.
Още едно голямо предимство на техните експлоатационни характеристики е това, че материалът не се поддава на гъбички, мухъл и бактерии. Плочите са екологично чисти както за хората, така и за околната среда.

Термопанелът решава няколко проблема наведнъж. Той повишава надеждността на стените, паро- и хидроизолацията. Размерите на готовия продукт се различават в зависимост по дебелина. За изолация се използват термопанели с дебелина от 60 до 100 мм. За декоративни панели необходимата дебелина е от 30 до 40 мм.

Ето и размерите по дължина и ширина – 1140 на 690, 1145 на 598 и 1000 на 700 mm, при ъглови елементи те са съответно 265 на 650, 240 на 670 мм.
Плътността е от 40 до 60 kg / m2, натоварването – до 1,93 kg / cm2, топлопроводимостта – 0,025 W / mK, паропропускливост – 0,05 mg / (M * h * Pa). Що се отнася до параметъра на водопоглъщане (в рамките на 24 часа) той е 0,1 – 0,2 kg / m3.

Работните температури са от -100 до +150 градуса по Целзий.

Фасадните термопанели са много търсени именно поради техните параметри и достъпни цени.