Как се строят сглобяеми къщи?

Какво представляват сглобяемите домове?

Няма съмнение: сглобяемата къща е по-добра от къщата, построена на място.
Това е доста смело изявление... нали?

За да разберем защо трябва да разгледаме целия процес на изграждане на сглобяема къща.

Или обмисляте да построите своя собствена къща, или просто сте любопитни, тази статия ще ви преведе през различните етапи на изграждането на сглобяеми домове.

Какво представляват сглобяемите домове?
Сглобяемите домове не са нищо повече от къщи, които са предварително построени във фабрика .
Вместо да бъде построена на място, къщата е построена в контролирана среда от висококвалифицирани работници.

За разлика от традиционния строителен процес, фабричното производство изисква много подготовка .
Когато една къща трябва да бъде направена във фабрика, детайлите са много важни (ще стигнем до това след малко).

Предварителното производство може да се извърши в различна степен, в зависимост от това колко завършена трябва да бъде къщата, когато се доставя на място.
Двата основни вида "опции" за предварително производство са модули и елементи (известни също като панели).

Сградата с елементи дава повече архитектурна гъвкавост.
Изграждането с модули спестява значително време на място, като същевременно ограничава размера на помещенията и формата на сградата.

Етап 1: Идеята
Всичко започва с идея.
Един ден разбирате, че имате нужда от по-добро пространство за вашето семейство и започвате да мислите как би изглеждал този мечтан дом.

Фокусирайки се върху нуждите на вашето семейство и върху вашите навици и рутина, можете да напишете списък на стаите, от които се нуждаете.
След това можете да сърфирате в интернет, за да намерите някои примери за къщи, изглеждащи подобни на тази, която бихте искали да имате.

След като изброите стаите на хартия, можете да оцените приблизителната площ на къщата и да получите груб бюджет .
Можете да направите това, като умножите квадратния метър площ по 1300-1500 EUR.

ЗАБЕЛЕЖКА : този метод е МНОГО груб, тъй като крайната цена на къщата ще зависи от архитектурата, вида на техническата инсталация, вътрешните облицовки, местоположението, ...
Въпреки това, числото, което получавате, е представително за минималния бюджет, от който се нуждаете, за да завършите проект успешно.

Ако смятате, че къщата е твърде скъпа, трябва да намалите площта на пода (свиете или премахнете стаите), докато бюджетът стане число, което ви харесва.

Етап 2: Изготвяне на архитектурен проект
След като имате своя скица, куп примерни снимки, груба идея за бюджета, можете да се свържете с местен архитект и да започнете да работите по проекта.

Включването на местен архитект от ранен етап е много важно поради три причини :

Архитектът е запознат с местните изисквания и най-добри практики (те може да са различни от община до община) и следването на неговите съвети ще ви спести много време и главоболия;
Архитектът може да предложи подходящи пространствени решения , които значително ще подобрят външния вид и функционалността на вашата къща (да, дизайнът „направи си сам“ обикновено е лоша идея);
във всеки случай ще ви трябва Архитект, който да се занимава с документите и разрешителните в Общината.
...така че въз основа на трите точки по-горе, колкото по-скоро вземете архитект, толкова по-добре.

ВАЖНО : за да извлечете максимума от процеса на сглобяване, работата, извършена от архитекта, трябва да бъде ограничена до идеен проект.

Всъщност, когато се строи със сглобяеми технологии, е по-добре да се използва помощта на производител, за да се вземат решения относно конструктивните детайли и някои архитектурни решения.

Първоначалната работа на архитекта трябва да бъде ограничена до коригиране на вашата скица във форма, която е функционална и подходяща за одобрение от местните власти.

Обикновено резултатът от този етап е набор от чертежи, включително:

етажни планове;
странични изгледи;
съответните раздели.
Всички чертежи трябва да се доставят с мерки или да бъдат лесно измерими на хартиен или цифров формат.

Етап 3: Изготвяне на бюджет
Мнозина смятат, че сглобяемата къща се доставя от производителя напълно завършена и готова за нанасяне.

В действителност само няколко производители са в състояние да предложат тази услуга, докато по-голямата част от тях просто ще ви доставят къщата и ще я инсталират върху основите, които предоставяте.

Това оставя МНОГО неща, с които да се справите.

Нека ги разгледаме по-подробно...

основи и основи : това обикновено е извън обхвата на работите за производителя и вие трябва да се погрижите за това, преди къщата да бъде доставена.

връзки : същото като точката по-горе. Връзките към мрежите (вода, канализация, електричество, комуникации, ...) трябва да бъдат планирани и изпълнени заедно с фундаментните работи.

структура на къщата : идва от производителя, обикновено се монтира и завършва отвън.

прозорци и врати : обикновено се доставят и монтират от производителя... но се уверете, че сте изяснили това достатъчно предварително.

покривно покритие : това зависи от типа покрив, който сте избрали.
Поради проблеми с транспорта каменните керемидени покриви обикновено остават извън обхвата на работата на производителите.
Ако това е така, кой ще доставя и монтира плочките? ...кой ще достави и монтира дървените летви за керемидите?

технически инсталации : отопление, електричество, вентилация , водопровод са основните инсталации в къщата и като цяло те трябва да се извършват от оторизирани местни компании.
Това означава, че трябва да получите оферти за тези инсталации и да си партнирате с редица компании, които ще доставят услугата, когато къщата е готова.

вътрешни довършителни работи : след поставяне на техническите инсталации къщата е готова за завършване.
Не мислете само за боядисване... неща като вътрешни врати, стълби, подове, подови настилки, прозорци ... трябва да бъдат доставени и монтирани от някой.
Трябва предварително да определите " кой какво прави и за колко ".

строителна площадка : не на последно място... достъпността, сигурността, безопасността са най-важните неща, когато става въпрос за строителната площадка.
Строителната площадка трябва да се управлява.

Етап 4: Избор на производител
Изборът на правилния производител обикновено отнема много време .

На този етап купувачът има много отворени въпроси и той започва да взаимодейства с производителите, опитвайки се да получи някои отговори.

Той е представен с много информация и различни опции... което води до това, което е известно като " парализа чрез анализ ".

От страх да не направи грешен избор, купувачът на жилище отлага решението си, което води до ненужна загуба на време (и пари).

Не мога да подчертая достатъчно важността на избора на производител възможно най-скоро.

Етап 5: Избор на други изпълнители
Най-добрият начин на действие да построите къща „ сами “ е да намерите местен главен изпълнител, който да се погрижи за повечето работи, които не са извършени от производителя (всички бетонови работи, покривно покритие, вътрешни довършителни работи).

Когато наемете главен изпълнител, можете да сте сигурни, че възможността за грешки в работата ще бъде сведена до минимум.

Вие също облекчавате много натиска от страна на производителя, което води до по-лесно сътрудничество .

Всъщност, когато участва главен изпълнител, производителят има едно компетентно лице за контакт на строителната площадка и потокът от информация е бърз, надежден и много ефективен.

Имайте предвид, че в строителството добрият информационен поток често е това, което прави или разваля проекта.

За технически инсталации е препоръчително да се договорите със специализирани фирми и да изберете тези, които предлагат добри технически решения на конкурентна цена.

Това ще сведе разходите до минимум, като същевременно ще повиши качеството до най-доброто, което можете да си позволите.

Етап 6: Инженерен дизайн
След като всички участващи страни са сключени договори, е време да започне инженерното проектиране за производството на къщата.

Този етап отнема значително време и е една от основните стъпки за изграждането на сглобяеми домове.

В зависимост от размера на къщата и сложността на архитектурата, инженерният проект може да отнеме от 4 до 12 седмици .

По време на тази фаза къщата е разбита на основните си компоненти... като в 3D пъзел .
След това всеки компонент се проектира внимателно.

При проектирането на елементите на къщата проектантите трябва да вземат предвид разположението на електрическата, вентилационната и водопроводната инсталации.
Поради тази причина е важно споразуменията с всички участващи компании да бъдат финализирани преди да започне инженерното проектиране.

В края на този етап пълният набор от чертежи за производство е готов.

Проектантите също така ще изготвят ръководство за монтаж на монтаж на място, заедно с плана на натоварването на основата .

Етап 7: Строителната площадка
Строителната площадка ще бъде подготвена, докато тече инженерното проектиране.

Преди проектирането да бъде напълно завършено, производителят ще изпрати плана на натоварванията към " плана на натоварванията към фундамента ", така че главният изпълнител да може да изпълни работите по фундамента.

Излишно е да казвам, че доброто време е много важно на този етап.

Когато основата е излята и нейните мерки са потвърдени от производителя, производството може да започне.

Ако крайният размер/форма на основата се различава (по някаква причина) от проекта, даден от производителя, трябва да се предприемат незабавни действия за отстраняване на грешката.

Или Генералният изпълнител ще модифицира основата, или Производителят ще модифицира проекта преди производството.

Допълнителни разходи и щети за този вид грешки се начисляват на главния изпълнител, който е извършил фундаментните работи (уверете се, че това е ясно във вашия договор).

На този етап трябва също така да се уверите, че пътят за достъп до строителната площадка е свободен за камионите за доставка, за да достигнат фундаментната плоча

Етап 8: Производство
Производството е един от най-кратките етапи на целия процес (транспортът е най-краткият).

Изработката на една еднофамилна къща по поръчка отнема по-малко от седмица .
В случай на редови къщи, една единица може да бъде произведена само за 2-3 дни.
Това е забележително бързо .

За да се случи без проблеми, инженерният дизайн трябва да е безупречен.

Ето защо се отделя толкова много внимание и време на етапа на проектиране.
Изключителното внимание към детайлите е един от аспектите, който наистина отличава сглобяемите къщи от структурите, построени на място.

Добрият дизайн и квалифицираното изпълнение водят до превъзходно качество на компонентите, доставени на строителната площадка.

Етап 9: Транспорт
След като бъде произведена, къщата се изпраща до строителната площадка.

Етап 10: Монтаж на място
Накрая къщата се сглобява на място.
Времето необходимо за сглобяване варира в зависимост от степента на изработка и размера на къщата .

Еднофамилна модулна къща може да бъде сглобена за няколко дни, докато подобна къща, направена с елементи, може да отнеме до една седмица.

Производителите обикновено предоставят услугата за монтаж на място и изискват от купувача да осигури настаняване за своя екип (обикновено 4-5 работници за 1 къща).

От купувача се изисква също така да предостави кран за разтоварване и повдигане на елементите на място и необходимото скеле за извършване на монтажните и външни довършителни работи.

Кранът и скелето са относително лесни за подреждане.
Ако сте избрали да ангажирате главен изпълнител, трябва вече да сте покрити и няма за какво да се притеснявате, тъй като те ще се погрижат за изпълнението на всички операции на място.

Етап 11: Технически инсталации
След като конструкцията на къщата е готова, монтажният екип на производителя ще напусне и обектът ще бъде оставен в ръцете на главния изпълнител, който ще координира работата на компаниите, изпълняващи техническите инсталации.

Типичните инсталации включват водопровод, електричество, вентилация, отопление, комуникации.

Може да отнеме няколко седмици , за да бъдат завършени и тествани правилно всички тези работи.

ЗАБЕЛЕЖКА : Дългото време за изпълнение на техническите инсталации е основната причина, поради която монтажният екип на производителя си тръгва без да изпълни вътрешните довършителни работи.

Етап 12: Вътрешни покрития
В последния етап главният изпълнител (или друга назначена компания) ще извърши вътрешните довършителни работи.

В зависимост от размера на къщата и нивото на довършителните работи, този етап може да отнеме между две седмици и няколко месеца.

Важно е довършителните работи да се извършват без бързане и много внимателно.
Всъщност, дори ако конструкцията на къщата е идеална, лошо изпълнените довършителни работи могат да доведат до пукнатини по стените и други неприятни изненади.

Етап 13: Предаване на къщата
След приключване на вътрешните довършителни работи, главният изпълнител ще извърши окончателна проверка заедно със собственика и те трябва да се уверят, че всичко е изградено според плана и очакванията.

Всяка забележка от Собственика относно качеството или количеството трябва да бъде отбелязана в писмена форма и подписана от двете страни за протокола.
Действия за отстраняване на евентуални недостатъци или грешки се предприемат в рамките на предоставената от Генералния изпълнител гаранция .

Ако възникне някакъв проблем със структурата на къщата, производителят ще носи отговорност и проблемът трябва да бъде отстранен в рамките на гаранцията на производителя.

Къщата вече е готова за нанасяне на собствениците .

Поискай безплатен оглед и оферта!

Контакт форма

Ние Ви осигуряваме всички необходими майстори за цялостен ремонт и Вие се договаряте само с един изпълнител.

  • Бърз оглед и подробна оферта
  • Договор и поемане на гаранции за цена, срок и качество
  • Издаване на платежен документ и поемане на всички законови гаранции за ремонта
  • виж цени

Изпрати запитване

Получи оферта...


Проект:

Град:

?

Отговор?  • Запазете час за оглед!
  • Ние ще Ви изготвим подробна оферта!
  • Ще предложим максимално кратък срок за изпълнение!

Защо сглобяеми?


Освен въпроса как се строят сглобяемите жилища, човек трябва да се запита защо изобщо да купува сглобяема къща.

Просто казано, сглобяемите къщи са по-добри.

Да, добре осъзнавам, че твърдението, че всички сглобяеми къщи са по-добри от всички къщи, построени на място, е обобщение и не може да бъде универсално вярно.

Въпреки това, когато строим къща, винаги имаме някакъв вид ограничение и твърдението по-горе е като цяло вярно, когато вземем предвид тези ограничения.

В един идеален свят всеки би могъл да построи къщата, която иска, без особено предизвикателство.
В реалния свят изграждането на дом за вашето семейство е сериозно начинание, което ще постави на изпитание вашите умения за вземане на решения
. Ограниченията са това, което движи процеса на вземане на решения.

Ограниченията са това, което разделя мечтите от реалността .

При изграждането на къща ограниченията могат да бъдат фактори като:

дизайн;
материали ;
местоположение;
бюджет;
време;
работна сила;
качество;
...
Като се имат предвид две къщи, които ще бъдат построени с даден набор от ограничения, сглобяемата версия със сигурност ще бъде най-добрият вариант (също така най-бързият за изграждане и осигуряващ по-добро качество).

Например:

фиксиран дизайн и бюджет : сглобяемите елементи могат да се използват за изграждане на почти всяко архитектурно решение и тяхната конструкция може да бъде адаптирана, за да отговаря на по-малки бюджети;
липса на време и работна сила : изграждането със сглобяеми компоненти ще бъде по-бързо и ще изисква по-малко работна ръка на място;
фиксирани материали и бюджет : фабриките купуват насипни материали, което обикновено води до по-ниски цени на готовия сглобяем продукт..


Сухо строителство

Стане ли дума за сухо строителство, обикновено се мисли за окачени тавани от гипсокартон и предстенни обшивки. Но то съвсем не се изчерпва само с това. Сухото строителство е специализиран метод,...

Виж още

ПРЕФУГИРАНЕ НА БАНЯ

Има много проблеми, които могат да възникнат вследствие на некачествена и неправилна работа от неопитни и неквалифицирани хора. Някои влагат евтините материали, за да предложат по-ниска цена на услугите и...

Виж още

Необходимо ли е разрешение за строеж на сглобяема къща?

Всеки, който иска да се сдобие с нов и уютен дом максимално бързо и с малко средства, избира сглобяема къща. Макар че конструкциите за строежа на такава къща са опростени, това...

Виж още

Какво е зидария?

Какво е зидария? Зидарията се отнася до изграждането на конструкции с помощта на отделни елементи. Тези единици обикновено се полагат в хоросан и след това се свързват заедно с хоросан. Въпреки...

Виж още

Как да разберем подходяща ли е декоративната мазилка, която сме избрали?

Наред с декоративните си функции, основната задача на мазилката е да защитава строителните елементи на сградите от атмосферните влияния, като повишена влага, замърсявания и микроорганизми. Мазилките трябва да бъдат здрави,...

Виж още

5 важни стъпки за избор на дограма

Изборът на дограма може да е много труден, когато нямате представа какво предлагат различните видове профили. Разбира се, купувайки нови прозорци, е нужно да се съобразите с обкова, стъклопакета и...

Виж още

Какви са изискванията за поставяне на ограда в собствен имот??

Какви са изискванията за поставяне на ограда на собствен имот? Съгласно чл. 48 от Закона за устройство на територията урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните...

Виж още

ИЗКОПИ ЗА УКРЕПВАНЕ НА ОСНОВИ НА КЪЩА

Ако сте си закупили стара къща или притежавате такава, отлагали сте ремонта дълго време или просто сте решили,че е време за основен ремонт, то е редно и препоръчително да се...

Виж още

Консумацията на лепило за плочки

Обикновено върху торбички с лепило за плочки консумацията се посочва въз основа на дебелината на слоя лепило от 1 мм. На практика дебелината на лепилото върху идеално равна повърхност ще...

Виж още