Премахване на влага Цени

Премахване на влага Цени

Колко струва премахването на влага?

Сподели:

Колко струва премахването на влага? В зависимост от вида и степента на повреда, влагата и плесените могат да се отстранят по различни начини. Премахването на причината може да бъде много скъпо: инжектиране на стените, изсушаване или саниране на повредената конструкция. Цената на системното изсушаване на мокри стени включва купуването и монтажа на устройства за електро-физическо изсушаване на стени и варира между 400 и 624 лв.

Премахване на влага – всичко, което трябва да знаете.

Мухъл и влажност в помещението – оптимални условия
Във въздуха винаги има определено количество вода, което се определя като степен или ниво на влажност. Що се отнася до хората, идеалното ниво на влажност е между 40 и 60%, така че 50% се взема за оптимална относителна влажност. Ако влажността в помещението е твърде ниска, това причинява изсушаване, дразнене и дори кървене на лигавиците и кожата, докато твърде високата влажност води до респираторни заболявания.

Генериране на влага.
Хората отделят влага в околната среда чрез собствените си метаболитни процеси, дишане и изпотяване, което е особено изразено при физическа активност. Много влага се създава при взимане на душ, къпане и готвене, особено ако съдовете с врящи ястия не се похлупват. Влага се отделя и от стайни растения и мокри дрехи, които се сушат. Най-големият проблем във всяка сграда обаче може да създаде влагата в самата конструкция, която се задържа поради лоша хидроизолация и след това преминава в помещенията. Влажността във вътрешността се влияе и от нивото на влажност на външния въздух, по-високо през есента, зимата и ранната пролет, когато има най-много валежи. Сухият въздух се усеща през лятото и в много студени и слънчеви зимни дни, когато относителната влажност е много ниска.

Помещения с висока влажност
В зависимост от предназначението и ползването, различните помещения имат различни нива на влажност. Най-високата влажност ще бъде в банята, особено ако е ниска, без прозорци и при затворени врати. Вече замъглените прозорци и огледала на душ кабините предупреждават за висока влажност. По-висока влажност ще има в кухнята, където водата и другите течности при загряване се изпаряват бързо, но и в зимната градина, където има много растения, които се поливат редовно. В тези помещения трябва да се обърне специално внимание на правилното регулиране на влажността, което ще бъде разгледано по-късно. Във всеки случай всички помещения трябва да бъдат редовно и достатъчно дълго време проветрявани след всяка дейност, която повишава относителната им влажност.


Биологични характеристики на плесен по стените
Плесента по стените принадлежи към категорията плесени, които са онези видове гъби, които растат под формата на нишки (фибриларни), т.е. хифи, за разлика от кълбовидните (сферични) гъби, които растат като дрожди и макроскопичните гъби. Колония от плесени, съставена от хифи, които са свързани помежду си в мрежа, се третира като един организъм, професионално наречен мицел. Плесените по стените се делят на капилярни и кондензни. Плесените в храните се сравняват по брой с бактериите, като много видове отделят антибиотици, които съвременната медицина успешно използва, докато други отделят токсини, които са вредни за здравето. Всички плесени, за растеж и развитие, се нуждаят от много влага и затворено пространство, колкото по-тъмно, толкова по-добре. Смята се, че в света има 250 000 вида мухъл, от които са идентифицирани около 100 000, а около 100 се срещат в ежедневната ни среда.

Последици от влага и мухъл върху конструкцията
Най-лошото, което може да се случи на всяка конструкция, е проникването на влага или вода. Влагата или водата, която прониква в конструкцията поради липса на хидроизолация (лошо монтирана, некачествена или тънка) и през пукнатини от различен произход, кондензира вътре и разяжда материала, така че всичко започва да се разпада. Конструкцията става по-трудно носеща, по-нестабилна и непропусклива, стоманената армировка в стоманобетона започва да ръждясва, дървените части гният, тухлените се ронят, а стоманата, въпреки защитата от корозия, също бавно се разпада - в крайна сметка конструкцията се срутва, а с нея и сградата . Всичко това значително намалява сигурността и качеството на живот, както и стойността на имота.

Мухълът е вреден за здравето
Първата и най-очевидна последица от влагата в апартамента е мухълът, който най-често се появява през зимата. Мухълът е вреден и опасен за здравето, отразява се на качеството на живот на членовете на домакинството и разбира се на тяхната безопасност. Доказано е, че дори много малък брой спори могат да предизвикат алергична реакция, а бебетата и малките деца са особено чувствителни към мухъл. Според експертни оценки цели 5 % от хората са алергични към мухъл по стените.

По-високи разходи за отопление
Накрая, но не на последно място, последствията от влагата са по-високите разходи за отопление и охлаждане, тъй като мокрите конструкции се затоплят много по-дълго, което е особено неприятно през зимните месеци.

Причини за влага и мухъл.
Общи причини
Мухъл се образува в тези помещения, където влажността се повишава и се задържа над 80 % за по-дълго време. Ако вземете за пример, че къщата е с постоянно 80 % относителна влажност, по стените ще се образува кондензация при температура на стената от 15,5 ° C. Има две основни причини за появата на кондензация, тоест създаването на влага, а след това и развитието на мухъл по стената: продължителна прекомерна влажност в помещението и студени стени вътре в сградата.

Къщата "не диша"
Големият недостатък на модерните къщи, така да се каже, изцяло опаковани и покрити със звуко-, топло- и хидроизолация, е, че те „не дишат” достатъчно, по-точно защото влажността в помещенията им е трудно регулирана. Освен това допълнително проблемни са ПВЦ прозорците, които за разлика от дървените са буквално херметически затворени и не позволяват естествен обмен на въздух. За да се осигури преминаване и регулиране на влагата, е необходимо редовно да се проветряват помещенията, особено тези с по-висока влажност, непосредствено след дейности, които повишават нивото на влажност.

Термични мостове
Следващата причина за повишена влажност и следователно за мухъл са студените повърхности. Най-проблематични са температурните разлики в определени слаби места, причинени от термични мостове. Термичният мост по дефиниция е мястото, където изолацията е повредена или недостатъчна, поради което загубата на топлина е най-голяма. Причините за създаването на термични мостове са многобройни и са особено характерни за фуги от различни материали, фасадни изходи като балкони и тераси (където плочата се простира отвътре навън и са необходими специални материали за ремонт на термичния мост), контакт на вертикални стени с покрива, но възникват и при недостатъчна или неправилно поставена изолация, както и на фугите между стените и прозорци и врати. Термичните мостове може да бъдат продукт на лошо проектиране или конструкция, въпреки че о-често некачественото строителство е виновно за това. Къщата не трябва да има термо-мостове, което е най-добре да се избегне чрез внимателно планиране на детайлите.

Неизолирани основи
При по-старите сгради проблемът обикновено е неизолирана основа, която в комбинация с термо-мостове по фасадата създава влага, която постепенно се изкачва по стените към по-високите етажи (т.нар. капилярна влага) и тя рано или късно ще започне да образува мухъл; единственият лек за това е пълното възстановяване. Днес всички основи, както точкови, така и поясни, трябва да бъдат правилно изолирани, за да може появата на капилярна влага да се дължи само на неправилно извършена изолация на основата.

Пукнатини
Пукнатините в конструкцията и по крайните слоеве на къщата (фасада, покрив) са изключително проблематични, тъй като през тях прониква вода, която след това кондензира и се разпространява по-дълбоко в конструкцията и предизвиква нейното постепенно разпадане. Конструкцията губи механичните си свойства, докато в крайна сметка, къщата е застрашена от срутване. Дървото гние, стоманената армировка в бетона започва да ръждясва, тухлите започват да се разпадат ... Когато в конструкцията се появи кондензация на вода, мухълът всъщност е най-малкото нещо, за което трябва да се притеснявате - в тази ситуация статичната стабилност на къща наистина е на минимум - така че ако проблемът не бъде отстранен възможно най-скоро, безопасността на всички обитатели ще бъде застрашена.

Теч в конструкцията
Ако пароизолацията не е монтирана правилно или изобщо не съществува, ако хидроизолацията не е монтирана правилно, изобщо не е монтирана или е на грешно място, можете да очаквате големи проблеми с кондензация, събиране на вода и дори теч (особено от покрива). Изграждането на плоски покриви изисква специално внимание, умения и знания, тъй като проникването на вода в помещението, освен повреда на конструкцията и мухъл, води до евентуални повреди на обзавеждането, мебелите, уредите и личните вещи. В проекта трябва точно да са определени количествата и качеството на материалите, а също така и начина и последователността на тяхното монтиране; погледнато отвътре навън, слоевете на плоския покрив трябва да бъдат: покривен слой, паропреградна стена, топлоизолация, паропропускливо фолио, конструкция, хидроизолация (може и на два слоя) и крайни последни или комбинация, определена от проектанта според определени специфични параметри.Видове влага

Капилярна влага
Капилярната влага представлява абсорбция на влага отвън в структурата. Най-честите причини са дъждовна вода, течове и отслабена хидроизолация. Потокът от капилярно издигане на влага по конструкцията е подобен на накисване на кърпа във вода и наблюдение как части от тъканта, които изобщо не са били в контакт с вода, бавно се намокрят и накисват, докато цялата кърпа се намокри. Капилярите в структурата на материала, по който всъщност се изкачва водата, обикновено са толкова малки, че изобщо не могат да бъдат открити с просто око и могат да издигнат водата до 6 m височина. Един кубичен метър бетонна стена може да поеме до 450 литра вода. Ако не се възстанови капилярната влага, стените ще започнат да се покриват с мухъл и така допълнително ще застрашат цялата конструкция.

Кондензираща влага
Влагата, генерирана от кондензация, е много често срещана на практика. Причинява се от високо ниво на влажност, която се задържа дълго време в помещенията и резултатът е постоянно притеснение. В почти всеки дом този вид влага се вижда най-добре около вани, душове или мивки, както и между фугите на плочки за баня, където водата се задържа най-дълго. Кондензната влага след определен период води до образуване на мухъл, който в малки количества, каквито има в банята, не е вреден за здравето, но е много устойчив, трудно се отстранява и пречи най-вече на хората. Правилото е, че кондензната плесен първо избива на най-студените места в резултат на термични мостове.

Премахване на влага и мухъл

Отстранете причината, а не само последиците
Трябва да имате предвид, че санирането на влага и мухъл изисква цялостно третиране и преди всичко отстраняване на ПРИЧИНАТА за проблема, а не само смекчаване, прикриване или премахване на последствията. Дори и да успеете да премахнете успешно мухъла от стените, през следващия сезон всичко ще се появи отново и проблемът ще продължи.

Изолация на стени и основи
Най-важно е да се тества топлопроводимостта на сградата и да се идентифицират всички топлинни мостове. След като всички места бъдат намерени, изолацията им трябва да се проследи по адекватен начин, като се затворят всички пукнатини и отвори, през които е преминавала топлината. Ако обаче се установи, че повредата е такава, че е невъзможно да се поправи, ще е по-добре тези части (обикновено терасата или балкона) да се разрушат и да се изградят наново.

Инжектиране на стените
Проникването на влага в конструкцията и образуването на кондензация в нейната структура води до нестабилност на самата конструкция. Понякога влагата успява да проникне поради пукнатини, причинени от земетресения или структурата на материала, но по-често причината е лошо укрепен насип преди строителството, деформация на основата поради неравномерно слягане или неподходящи размери, излугване на почвата под основата поради неправилно отводняване, постепенно влошаване на конструкцията поради лоши метеорологични условия и дъжд или дори неправилно изградена канализация. Във всеки случай причините са много и те са различни, но най-важното е, че могат да бъдат отстранени, ако реагирате навреме.

Инжектирането е процес, чрез който се запълват пукнатини и дупки и по този начин се укрепва цялата конструкция на сградата и се предотвратява по-нататъшното проникване на влага в конструкцията, като по този начин се постига нейната водонепропускливост. За фугиране се използват различни материали, като епоксидна смола (основно за ремонт на бетонови конструкции), силиконова емулсия, полиуретани, използвани за отстраняване на големи повреди и циментова фугираща смес, която ремонтира каменни и каменно-тухлени стени. Поради своите хидрофобни свойства, сместа за инжектиране частично решава проблема с капилярната влага на основата.

Отопление на помещението
Неправилното отопление на помещенията, като бързото затопляне само докато сте вкъщи и пълното охлаждане, когато не сте, или отоплението само на някои помещения, води до създаване на условия за повишена влажност, а оттам и образуване на мухъл. Влагата, мухълът и плесените се развиват добре в хладни помещения, а от тях се разпространяват и в топли, отоплени. Дори и да не искате да отоплявате всички стаи в къщата през зимата, опитайте се да поддържате температурата в тях никога под 5-7 ° C.

Вентилация на помещението
Вентилацията, тоест проветряването на всички стаи в къщата е ключова стъпка към контрола на влагата. Най-критични са помещенията с висока влажност, като кухнята и банята, а проблемът е и в определени периоди от годината, когато има много валежи и когато температурите са ниски. Най-ефективният естествен начин за вентилация е течението, тоест отварянето на прозорци от противоположните страни на къщата, за да се усети по-силен въздушен поток във всички помещения. Този метод проветрява цялата къща много бързо и ефективно, просто трябва да обърнете внимание на подпирането на всички прозорци и врати, за да не се счупят при течението. Всяко жилищно помещение трябва да се проветрява всеки ден, поне веднъж дневно за няколко минути, а стаи с повишена относителна влажност няколко пъти, ако е необходимо. В случай, че сте монтирали вентилационна система с рекуперация, тогава не е нужно да правите течение, защото самите устройства поддържат оптимална влажност.

Калциево-силикатни плочи
Обикновените OSB плочи в контакт с вода или влага набъбват и се ронят. Поради високата си алкалност, калциево-силикатните плочи предотвратяват развитието на мухъл и в същото време действат като изолационен материал. Те са хигроскопични, което означава, че свързват излишната влага и затова са добро решение за намаляване и регулиране на относителната влажност в помещението.

Процес на електроосмоза с капилярна влага
Това е процес, който протича без използването на никакви химикали и целта му е да обърне капилярния поток на водата, което от своя страна би накарало водата да започне да се движи обратно към земята. Електроосмозата се основава на техниката на импулсната резонансна електроосмоза, която се извършва с устройство, което определя резонансната честота на навлажнената част на стената и след това обръща капилярния поток на влага с електричество. Благодарение на този процес капилярната влага всъщност започва да се връща в земята. Електроосмозата значително подобрява енергийната ефективност на сградата и намалява количеството влага в стените. Следователно самият процес е много икономичен и устойчив. Той включва отстраняване на капилярната влага без химикали или други токсични материали, екологичен е и безопасен за хората. Когато уредът достигне пълна мощност, той действа в диаметър от 32 метра, което означава, че е достатъчен за повече стаи, тоест цялата сграда, ако е по-малка. Ако обектът е по-голям, няколко устройства се инсталират на ключови точки едновременно. Тази система е особено полезна, когато не са разрешени големи намеси в сградата, като при опазването на паметниците на културата.

Намаляване на последствията

Отстраняване на последствията
Вече споменахме, че единственият правилен начин за премахване на влагата и мухъла е всъщност отстраняване на причината. Еднократното отстраняване на мухъл няма да е от полза, тъй като скоро ще се появи отново. Все пак е добре да знаете какво можете да направите по този въпрос, особено докато чакате цялостния ремонт на дома, което е единственото правилно решение.

Уреди за отводняване
Уреди за отводняване или сушилни на въздух са по-големи електрически устройства, които свързват излишната влага в помещението. На пазара има няколко вида, които са лесно достъпни. Те работят като измерват относителната влажност на самото помещение и „изсмукват“ излишъка, за да възстановят отново оптималното ниво.

Овлажнители
Функцията на овлажнителите е точно обратна на функцията на уредите за отводняване - те служат за това, влажността на въздуха да не бъде твърде ниска. Това може да бъде особено обезпокоително в много студени, но сухи и слънчеви зимни дни, когато влажността в жилището пада под 35 %, причинявайки дразнене на лигавиците на дихателните пътища, носа, очите и кожата, което е много неприятно. Овлажнителите ще откриват стойността на влажност и от време на време ще отделят необходимото количество влага във въздуха.

Средства против мухъл
На пазара има наистина безброй препарати и химикали за премахване на мухъл и по принцип всички са базирани на агресивни киселини. Напръскайте продукта върху повърхността и го оставете да престои толкова дълго, колкото препоръчва производителят (обикновено около 10 минути), след което го избършете. Най-агресивни са средствата за почистване на мухъл от подове и фуги между плочки в банята, а най-леки са тези за премахване на мухъл от стенни повърхности. Измиването с обикновена вода и препарат не е опция, тъй като нищо не се постига. Моля, имайте предвид, че тези продукти не трябва да се използват в близост до стайни растения или върху метални повърхности!

Боядисване
Боядисването не премахва причината, но може да послужи за бързо и лесно отстраняване на последствията, което временно подобрява условията на околната среда. След отстраняване на отлаганията мухлясалите стени може да бъдат освежени с боя, която има антисептично или дезинфекциращо действие. Днес на пазара се предлагат бои, които съдържат агенти против влага, мухъл и плесен.

Категория:  Полезно


Премахване на влага Цени Колко струва премахването на влага? Видове влага Премахване на влага и мухъл Намаляване на последствията

Още от категория Полезно

Как започва подготовката за строителство на една сграда

Как започва подготовката за строителство на една сграда? Вероятно неведнъж сте си задавали въпроса през какви точно процедури и етапи преминава подготовката за строителство на една сграда: била тя жилищна, търговска или индустриална. Документална и юридическа подготовка Преди всичко, строителството на сградата трябва да бъде обезпечено от юридическа и документална гледна точка:...

КАЛКУЛАТОР НА АРМАТУРА

Калкулатор на арматура Готова арматура цена Въведи брой на арматура, дължина на арматура, цена на арматура Пресметни какво количество арматура ти е необходимо...

Бетон

Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки. Преди втвърдяването си материалът се нарича бетонова смес. Поради сравнително ниската си якост на опън, в строителните конструкции бетонът...

КАЧЕСТВО НА ТУХЛИТЕ

От огромно значение за качеството на произвежданите тухли е суровината, която се използва. За производството на така наречените керамични тухли се използва глина. Всяка глина в зависимост от района в който се добива притежава различни качества и съдържа различни минерали и елементи, които са основен фактор за нейното качество и...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

БРОЙ ТУХЛИ ЕДИНИЧКИ В ЕДИН ЕВРО ПАЛЕТ

Един евро палет съдържа 480 броя тухли единички. Приблизително 4 м2. Вида тухла единичка (решетъчна или плътна) не оказва влияние на броя тухли в евро палета....

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

5 важни стъпки за избор на дограма

Изборът на дограма може да е много труден, когато нямате представа какво предлагат различните видове профили. Разбира се, купувайки нови прозорци, е нужно да се съобразите с обкова, стъклопакета и марката на продукта. Известните производители на дограма предлагат висококачествени продукти, тъй като използват иновативни материали за изработката им. В тази статия...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Керамичните плочки

Много хора се питат какво представляват керамичните плочки и как да ги използват при полагането на подовата настилка в дома си. Разбира се, най-добре е в такава ситуация да се обърнете към експерти в областта, но за да бъдете подготвени преди срещата си с тях, ние сме ви подготвили полезна...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Материали за топлоизолация

Как да изберем правилните материали за топлоизолация? Видът на материала зависи преди всичко от това къде ще го използваме. Трябва също да вземем предвид свойствата на продукта, изискванията, определени от правилата и стандартите, както и цената. Качествени топлоизолационни материали на атрактивни цени Правилно подбраните топлоизолационни материали за основата, стените и покрива...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Какво представляват термопанелите

Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите, които са избрали полиуретанова пяна като суровина, говорят за нейната висока адхезия и плътност. За производството на панели се използват специални...

Плотове за кухня

Изборът на плотове за кухня се определя от цялостния стил на обзавеждането На пазара се предлагат плотове за кухня, изработени от различни материали. Какъв вид да предпочетете зависи от бюджета, с който разполагате и от цялостния стил на обзавеждането. Най-важно за практичните плотове за кухня е да са устойчиви на влага...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Майстори в строителството

Строителството е една от най-нестабилните индустрии, защото е повлияна от всяка лека промяна в икономиката. По време на кризата от 2008-2009 г. строителната индустрия претърпя рязък спад на заетостта от почти 14% буквално за дни, най-голямото намаление на заетостта в строителството. Но през последните 4 години на пазара се наблюдава...

Бетонови огради

Бетонните огради и огради от бетонови пана се превърнаха в изключително популярен избор за множество собственици на имоти и строителни проекти. Техните качества, като издръжливост и донякъде естетичност ги правят предпочитан бюджетен и евтин вариант на ограда както за домове, така и за бизнес обекти. В тази статия ще разгледаме...

Строителство на къщи - Строителен Лидер Варна

Строителство на къщи

Груб строеж

Фундаменти за сглобяеми къщи - Строителен Лидер Варна

Фундаменти

Бетонни фундаменти

Подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Подпорни стени

Бетонни подпорни стени

Бетонни подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Огради

Бетонни огради

Ремонт на покриви - Строителен Лидер Варна

Покриви

Ремонт на покриви

Бетониране на път - Строителен Лидер Варна

Бетонни настилки

Бетониране на път