Кухни по поръчка цени

Кухни по поръчка цени

Колко струва кухня по поръчка?

Сподели:

Можете да обновите кухнята си на много достъпна цена, ако просто боядисате старите кухненски елементи и стени. Препоръчително е да оставите боядисването на професионалист, защото е много взискателно. Можете също така да обновите кухненските шкафове, като замените дръжките, което може да освежи външния вид доста добре. Можете, също така, да замените лицевите страни и плота. Кухнята по поръчка е с около 30% по-скъпа, но за това много по-добра от производствената. Срокът за доставка е от 4 до 7 седмици. Цената варира между 170 и 400 лв/m2, но имайте предвид, че за пример сме взели средна кухня със стандартен брой елементи.

Кухни - всичко, което трябва да знаете.

Кухни – какво трябва да знаете?
Когато планирате нова кухня или ремонтирате стара, трябва да вземете предвид много неща. Кухнята е център на дома и е много важно тя да е подредена правилно. Планирането ѝ изисква внимателно обмисляне и "око за детайлите". Ще се опитаме да изясним някои от основните елементи на подредбата и поне донякъде да улесним работата ви.

Бюджет
Преди да започнете работа, ви предлагаме да изчислите колко пари можете да отделите за подобен проект и да изберете ключовите елементи: кухненски елементи, подови и стенни покрития и плотове. Ако искате да намалите разходите, помислете за смяна на фасадите на кухненските елементи или обкова. Освен това, трябва да решите дали да направите плановете сами или да наемете специалист по интериорен дизайн или архитект.

Материали, цветове, разпределение
Тъй като кухнята, със сигурност, е най-сложната и може би най-важната стая в жилищното пространство, тя трябва да бъде такава, че човекът, който се върши кухненската работа и прекарва най-много време в нея, да се чувства достатъчно комфортно и уютно. Не е задължително красивата кухня да бъде и твърде скъпа. Най-важните фактори, на които трябва да обърнете внимание, са:

Под
Изборът на типа под е много важен елемент при обзавеждане на кухнята, тъй като тази повърхност е постоянно изложена на натоварване, замърсяване и повреди. Когато избирате материал за кухненския под, първо гледайте на здравината, издръжливостта и лекотата на почистване и едва след това на външния вид и стила. Керамичните плочки, например, отговарят на всички тези условия. Дървеният под е топъл и естествен и изглежда красиво, разбира се, но поддръжката и грижите за него са много взискателни.

Кухненски елементи от I-ви и II-ри ред
Наред с модерния облик на кухнята, незаменими са кухненските уреди за вграждане от последно поколение. Хладилникът е особено важен, тъй като заема най-много място. Пространството за поставяне и съхранение на хранителни стоки, прибори и домакински уреди в кухнята е най-голямото предизвикателство. Кухненските елементи трябва да са такива, че да побират всичко необходимо.

Плот, работен плот
Планирането на кухня означава и да оставите достатъчно място за рутината, с която сте свикнали, тоест безпрепятствено да си вършите работата. Размерите на работните повърхности зависят от вашите нужди. Като се вземат предвид други факти, важно е материалът, който изберете за кухненския плот, да е издръжлив и лесно да се почиства.

Стил
В днешно време кухненското обзавеждане има безброй варианти и това е добре, защото със сигурност ще намерите подходяща за вашите нужди и вкус. Разбира се, размерът му трябва да е подходящ за пространството, с което разполагате.

Бяла кухня?
Преди да вземете решение за цвета на кухнята, не забравяйте да помислите за атмосферата на вашия дом. Искате ли да се слее с останалото пространство или обратно – да изпъква? Харесвате ли модерни или старинни кухни, или искате тя да бъде място за някои експерименти или като семейство винаги предпочитате комфорта, т.е. да се наслаждавате на готвене, хранене и общуване? Кухнята като център на семейни събития трябва да удовлетворява много неща. Опитайте по-„пикантни“ цветове като червено, оранжево или жълто, но само за акценти, които ще направят пространството по-интересно. По-студените цветове като зелено, синьо или люляк ще ви осигурят по-спокоен и светъл микроклимат. Във всеки случай, дори обикновената промяна на цвета може да препродаде всяка стая, дори кухнята. Красивият нюанс на сивото придава на пространството изтънченост и елегантност, докато бялото привлича много светлина и енергия.

Наемете специалист по планиране на кухни

Съвсем сигурно е, че бихте искали пространството, което трябва да бъде използвано максимално, в същото време да е практично, функционално и красиво. За целта ви съветваме да оставите планирането на кухнята на специалист за обзавеждане, архитект или консултант в специализираните магазини. Със своите професионални познания и опит те ще могат да предложат иновативни и полезни решения, които трудно бихте намерили сами. Преди съставяне на офертата те ще Ви посетят, ще огледат и измерят в детайли кухнята, след което ще обсъдят вашите желания и очаквания. След това ще направят скици, чертежи и идейни решения. След като сте договорили всички детайли, някои от проектите на мебелите по поръчка ще бъдат изпратени до дърводелец или мебелен салон. Ако желаете, архитектът може да следи целия проект, до монтажа на кухненските елементи. Препоръчваме ви да договорите финансите с архитекта, особено ако имате малък бюджет. Истинският майстор на своя занаят винаги знае от какво може да спести. Например, можете да предложи отворени рафтове вместо окачени елементи или чекмеджета, или фронтовите части на елементите да са ламинирани, а не лакирани, които от своя страна са много по-чувствителни и по-трудно се поддържат; наистина има безброй примери.

Кухня по поръчка или от специализиран магазин?

Кухня, изработена от дърводелец
Ако изберете кухня по поръчка, възможностите по отношение на цветове, размери, форми или материали стават почти безкрайни.

Цялата кухня ще бъде точно такава, каквато сте си представяли. Можете да пуснете въображението си, след което да измислите необичайни форми или елементи или да инсталирате нещо като камина, която традиционно не се счита за дял от кухнята и други подобни. Дърводелец може да изработи мебели за цялото таванско помещение според скосените стени и други нестандартни повърхности, така че кухненските елементи да бъдат прецизно адаптирани към всички специфики на пространството. Ръчно изработени мебели се поръчват и от тези, които искат всичко в дома им да е перфектно проектирано. Това е особено важно, когато става въпрос за концепцията за открито пространство, без преградни стени, където кухнята, трапезарията и всекидневната обикновено са свързани, така че те представляват едно цяло. Ако всички проекти на мебелите и обзавеждането са изработени от архитект, дърводелецът много лесно ще направи крайните продукти. Такава кухня ще бъде напълно уникална, напълно адаптирана към това, което желаете, и ще се впише перфектно в пространството, с което разполагате като стил и размери. Никой друг няма да има такава кухня.

Маркови кухни
Серийно изработените кухни, проектирани от някоя от известните марки, може да бъдат висококачествени, практични и в по-голямата си част достъпни. Нещо повече, днес на пазара може да се намерят напълно различни кухни в невероятен ценови диапазон. Фабрично изработените кухни могат да бъдат адаптирани само до известна степен. В повечето случаи можете да изберете някои елементи, компоненти, фронтове, плот, дръжки, водачи, осветление и други подобни. Ако се спрете на такъв вид маркова кухня, ще спестите време и разходи, защото няма да са необходими проекти на архитекта, а и със сигурност няма да се налага да чакате добър дърводелец. Днес почти всички специализирани магазини предлагат професионална помощ и компютърно проектиране на кухня. Те ви водят през целия процес и осигуряват монтаж. Когато поръчате кухня от дърводелец, има по-голяма вероятност доставката да се забави. Кухните от специализирания магазин пристигат в рамките на около шест седмици. Качеството на серийно произведените елементи може да бъде по-добро от ръчно изработените. Разбира се, това до голяма степен зависи от ценовия клас на кухнята, въпреки че същото важи и за дърводелеца. Цената зависи от избора на материал и сложността на изработката. Във фабриката всички етапи на производство включват топ експерти в определени, технически или дизайнерски области и тяхната задача е да разработят всички детайли и да ги направят най-добрия и желан продукт. Производството е комплексно и качествено, защото се осъществява с помощта на високоспециализирани машини, устройства и оборудване в производствените линии, което дърводелските работилници не могат да си позволят. На всичкото отгоре, всеки от произведените компоненти е тестван, за да може да се одобри гаранцията. Серийните мебели, по принцип, са по-евтини от ръчно изработените. В дърводелската работилница всяко парче се изработва индивидуално, което изисква много усилия и труд, както и време. Освен това, дърводелецът купува по-малко материал и следователно плаща повече за него отколкото големите производители. Като цяло се смята, че цените на фабричните кухни са по-ниски с около 30%.

Как да получите нова кухня

Списък на кухненските елементи и оборудване
Направете контролен списък с уреди, апарати и оборудване, които ще са необходими за завършване на кухнята.
План на помещението
За плана на кухнята е важно да знаете и разбирате от ориентация в помещението, което ви е на разположение. За това може да ви помогне архитект, интериорен дизайнер или консултант от специализиран магазин, които освен прецизния чертеж ще въведе и размерите.

Как се вземат правилно мерките?
Подробните и прецизни мерки на всички размери са най-важната част от направата на чертежа, защото почти всички следващи стъпки зависят от тях. Освен това те предотвратяват проблеми, които иначе бихте открили късно и отстранили трудно. Необходими са чертежи на всички стени, прозорци, врати и радиатори и други неподвижни обекти, както и точните позиции на водоснабдяване и отводняване, контакти и ключове. Когато всичко е начертано, следва измерване.

Основни правила на кухненския проект

Размери на кухненските повърхности
Общата дължина на кухнята за двучленно домакинство трябва да бъде най-малко 3 m, а за всеки член повече, се изчисляват още 50 сm. 60 сm се заемат от хладилника, котлона или готварската печка, както и от мивката. Между печката и мивката трябва да има разстояние най-малко 40 сm, колкото да има стени и окачени елементи. Централните работни плотове са около 90 сm.

Работен триъгълник
Основното правило при планирането на кухнята гласи, че общото разстояние между хладилника, мивката и печката не трябва да надвишава 660 сm, като те трябва да се поставят в т.нар. "работен триъгълник" - пътят, който следвате по време на готвене.

Разстояние между елементите
Стенните кухненски елементи трябва да са на около 50 сm над плота. Кухненският аспиратор трябва да е на 60 сm над котлона или печката или дори на 80 сm, ако се готви на газ. Измерено по пода, разстоянието между кухненските елементи или поредица от елементи и стената трябва да бъде около 100 см. Кухненската маса трябва да е на около 140 сm от останалите елементи.

Оптимална височина на плота
Работният плот обикновено се поставя на височина между 87 и 92 сm, като това зависи най-вече от самите потребители. За хора в инвалидни колички най-удобната височина е между 70 и 80 сm.

Разположение на кухнята в пространството
Когато планирате кухня, трябва да имате предвид характеристиките на наличното пространство и оптималното разположение на кухнята в него.

Кухня в една линия (кухня бокс)
Това е най-простото подреждане на елементите и като цяло е оптималното решение за по-малки кухни, тъй като не се губи нито функционалност, нито ефективност. Линейната кухня е съставена от елементи, разположени по едната стена. Монтират се горните и долните или само долните елементи. Макар че класическият кухненски триъгълник не е възможен в този случай, в единия край се поставя хладилник, в средата готварска печка или котлон и фурна, а в другия край на реда мивка. Ако висящите елементи не достигат до тавана, използвайте това пространство, за да държите предметите, които използвате най-малко. Там можете да поставите и декоративни елементи, по-големи съдове, книги, саксии с пълзящи растения или билки – с една дума всичко, което би облагородило помещението и би го направило по-лично.

Кухня в една линия на два реда
Този тип кухня се състои от два реда елементи, поставени на противоположни стени. Такъв монтаж на компонентите позволява използването на всеки наличен милиметър. Простата подредба също означава, че са необходими по-малко елементи и следователно по-малко пари. Когато има достатъчно място, от едната страна се поставят работни повърхности, а от другата бяла техника, уреди и апарати. Тази подредба избягва риска от сблъсък, когато няколко души работят едновременно.

Форма на буква L
Практично оформление за по-малки и по-големи кухни, при което има елементи, разположени по протежение на две съседни стени; на практика това е L кухня. Въпреки че съединението на стените прави прав ъгъл, което не е най-добрият избор, защото елементите трябва да бъдат направени според него, отвореният дизайн на L-образната кухня предлага множество възможности за поставяне на елементи и работни повърхности. Ако размерите на ъгъла позволяват, най-добре е да поставите там висок елемент за съхранение, което спестява място от другата страна. В единия или другия край на този клон може да се постави допълнително място за закуска; ще бъде колкото практично решение, толкова и приятен ъгъл за семейна среща.

Формата на буквата U
Тази подредба на кухненските елементи е чудесна за големи кухни, тъй като се състои от три реда елементи, по протежение на три стени. Има много място за поставяне и съхранение на съдове, прибори и хранителни стоки, въпреки че може да изглежда претъпкано и тясно, тъй като по всички стени има окачени елементи. За да избегнете подобно впечатление, препоръчваме поне от едната страна да няма висящи елементи, а да са празни или с отворени рафтове. Ако има прозорци, не поставяйте нищо около тях. В такава кухня може да се предвиди работен триъгълник с идеални размери и работна повърхност от всяка страна, което дава възможност за работа и боравене на няколко човека едновременно.

Кухненски остров
Кухнята с остров в центъра е любим избор на хората, които изберат идеята за отворено жилищно пространство, тъй като в нея могат да се поберат повече работни плотове, а островът може да се използва за съхранение. Кухненският остров обикновено има готварска печка или котлон, мивка и съдомиялна машина, бар и охладител за вино. Може да се използва само за готвене и хранене, ако предпочитате. Вярно е, че за такова подреждане на елементите кухнята трябва да е по-голяма, за да могат повече хора да боравят или да работят едновременно. Островът може да бъде място за работа и общуване със семейството и приятелите, ако около него се настанят повече хора, докато яденето се приготвя. Благодарение на централната си позиция, островът е идеален и за декоративно осветление, което същевременно осветява и работните повърхности.

Кухненски полуостров
Полуостровът в кухнята е подобно на островното решение, само че в този случай се опира на една стена. Той е чудесен за по-малки стаи, тъй като заема по-малко място, но предлага предимства, подобни на тези, които характеризират кухненския остров. Полуостровът може да се използва за приготвяне на храна, хранене, готвене или миене на чинии. Освен това, около него е възможно взаимодействие на няколко лица. В по-малка затворена кухня, ако премахнете една или повече стени и по този начин отворите пространството към хола, ще получите също толкова функционална кухня с достатъчно място за съхранение.

Вдъхновение
Можете лесно да намерите вдъхновение за вашата нова кухня, като прелистите печатни или електронни публикации, но също и като събирате снимки на това, което бихте искали да имате в кухнята си. Направете своеобразен колаж от елементи, компоненти, детайли, дизайни, материали, мебели и други подобни, така че нека послужи за основа на идейния проект.

Поръчка и монтаж
Когато знаете точно как ще изглежда вашата бъдеща кухня и имате всички детайли по плана и чертежите, е време да се обадите на експерти.

Ако сте поръчали маркова кухня в салона, служителите ще се погрижат за нейната доставка и монтаж. Ако не сте уговорили монтажа или сте направили покупка в магазин като универсалния магазин IKEA, препоръчваме ви да наемете добър дърводелец или опитен майстор, който да извърши сглобяването и монтажа. В противен случай страхотната кухня може да се окаже лоша. Преди монтажа ще трябва да се погрижите за водопроводните и електрическите връзки.

Ако обаче решите да поръчате кухня на дърводелец, трябва да сте сигурни, че сте избрали способен майстор. Съветваме ви да изберете поне три приблизителни оферти на различни майстори, които ще можете да сравните. Проверете техните препоръки и подсигурете самата работа с договор, който ще уточнява материалите, качеството, детайлите на работата, цените, сроковете за доставка и начина на плащане. Дърводелецът ще направи работните си скици по проектите, ваши или на архитекта. Много е важно дърводелецът да повтори измерванията, независимо кой е направил плановете. Въз основа на своите оценки майсторът поръчва материалите и започва работа. В крайна сметка, дърводелецът трябва да достави, сглоби и монтира всичко, което е направил.

Категория:  Полезно


Кухни по поръчка цени Колко струва кухня по поръчка? Наемете специалист по планиране на кухни Как да получите нова кухня Основни правила на кухненския проект

Още от категория Полезно

Как започва подготовката за строителство на една сграда

Как започва подготовката за строителство на една сграда? Вероятно неведнъж сте си задавали въпроса през какви точно процедури и етапи преминава подготовката за строителство на една сграда: била тя жилищна, търговска или индустриална. Документална и юридическа подготовка Преди всичко, строителството на сградата трябва да бъде обезпечено от юридическа и документална гледна точка:...

КАЛКУЛАТОР НА АРМАТУРА

Калкулатор на арматура Готова арматура цена Въведи брой на арматура, дължина на арматура, цена на арматура Пресметни какво количество арматура ти е необходимо...

Бетон

Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки. Преди втвърдяването си материалът се нарича бетонова смес. Поради сравнително ниската си якост на опън, в строителните конструкции бетонът...

КАЧЕСТВО НА ТУХЛИТЕ

От огромно значение за качеството на произвежданите тухли е суровината, която се използва. За производството на така наречените керамични тухли се използва глина. Всяка глина в зависимост от района в който се добива притежава различни качества и съдържа различни минерали и елементи, които са основен фактор за нейното качество и...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

БРОЙ ТУХЛИ ЕДИНИЧКИ В ЕДИН ЕВРО ПАЛЕТ

Един евро палет съдържа 480 броя тухли единички. Приблизително 4 м2. Вида тухла единичка (решетъчна или плътна) не оказва влияние на броя тухли в евро палета....

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

5 важни стъпки за избор на дограма

Изборът на дограма може да е много труден, когато нямате представа какво предлагат различните видове профили. Разбира се, купувайки нови прозорци, е нужно да се съобразите с обкова, стъклопакета и марката на продукта. Известните производители на дограма предлагат висококачествени продукти, тъй като използват иновативни материали за изработката им. В тази статия...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Керамичните плочки

Много хора се питат какво представляват керамичните плочки и как да ги използват при полагането на подовата настилка в дома си. Разбира се, най-добре е в такава ситуация да се обърнете към експерти в областта, но за да бъдете подготвени преди срещата си с тях, ние сме ви подготвили полезна...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Материали за топлоизолация

Как да изберем правилните материали за топлоизолация? Видът на материала зависи преди всичко от това къде ще го използваме. Трябва също да вземем предвид свойствата на продукта, изискванията, определени от правилата и стандартите, както и цената. Качествени топлоизолационни материали на атрактивни цени Правилно подбраните топлоизолационни материали за основата, стените и покрива...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Какво представляват термопанелите

Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите, които са избрали полиуретанова пяна като суровина, говорят за нейната висока адхезия и плътност. За производството на панели се използват специални...

Плотове за кухня

Изборът на плотове за кухня се определя от цялостния стил на обзавеждането На пазара се предлагат плотове за кухня, изработени от различни материали. Какъв вид да предпочетете зависи от бюджета, с който разполагате и от цялостния стил на обзавеждането. Най-важно за практичните плотове за кухня е да са устойчиви на влага...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Майстори в строителството

Строителството е една от най-нестабилните индустрии, защото е повлияна от всяка лека промяна в икономиката. По време на кризата от 2008-2009 г. строителната индустрия претърпя рязък спад на заетостта от почти 14% буквално за дни, най-голямото намаление на заетостта в строителството. Но през последните 4 години на пазара се наблюдава...

Бетонови огради

Бетонните огради и огради от бетонови пана се превърнаха в изключително популярен избор за множество собственици на имоти и строителни проекти. Техните качества, като издръжливост и донякъде естетичност ги правят предпочитан бюджетен и евтин вариант на ограда както за домове, така и за бизнес обекти. В тази статия ще разгледаме...

Строителство на къщи - Строителен Лидер Варна

Строителство на къщи

Груб строеж

Фундаменти за сглобяеми къщи - Строителен Лидер Варна

Фундаменти

Бетонни фундаменти

Подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Подпорни стени

Бетонни подпорни стени

Бетонни подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Огради

Бетонни огради

Ремонт на покриви - Строителен Лидер Варна

Покриви

Ремонт на покриви

Бетониране на път - Строителен Лидер Варна

Бетонни настилки

Бетониране на път