Басейни цени

Басейни цени

Колко струва басейн?

Сподели:

Колко струва басейн? Типовите басейни винаги са много по-евтини от направените по поръчка. Помислете дали искате някаква специална форма или не. Размерите на плувни басейни също са различни, вариращи от 7 до 14 m дължина и от 3 до 5 m ширина. Разбира се, те винаги могат да бъдат произволни, в зависимост от наличното пространство и средства. Все пак, стандартната дълбочина на басейна е между 1,2 m и 1,5 m. Колкото по-голям е басейнът, толкова по-висока е цената, по-специално заради конструкцията на басейна и необходимия материал. Цената на изкопа, поръчката и монтажа на басейн може да бъде между 470 и 640 лв/ m2. Бетонен басейн с керамична облицовка, хидроизолация и цялата необходима работа, струва около 550 лв/m2. Басейн от стиропорни панелис фолио, филтри и друго необходимо оборудване струва около 180 лв/ m2. Най-евтиният басейн, заедно с необходимите уреди и водопроводни връзки, струва около 220 лв/m2. Не забравяйте, обаче, да добавите и цената на разрешителното за строеж; то не се изисква само за басейни до 12 m2 и дълбочина до 1 m.

Басейни - какво трябва да знаете?

Има различни видове басейни, според начина на изграждане, конструкция, размер и форма. Те, също така, се използват по различни начини. Фактори като бюджета, наличното ви пространство, географското местоположение, достъпност до местоположението и местните разпоредби ще окажат най -голямо влияние върху това кой басейн, в крайна сметка, ще изберете.

Външен или вътрешен?
Вътрешен басейн
Ако искате да плувате целогодишно, дори през зимните месеци, изберете басейн, изграден в сградата. Вътрешните басейни обикновено са част от уелнес зона, където още може да има плувен басейн или масажна вана (джакузи), сауна и фитнес зала. Всички видове басейни могат да бъдат изградени на закрито, или със скимер, или с преливник. Вътрешните и външните басейни се изграждат по един и същи начин. Най -често са оборудвани със системи за филтриране и дезинфекция, които може да бъдат в мазето. Машинната част на басейна трябва да бъде лесно достъпна и обикновено е разположена до басейна. Ако басейнът е бетонен, той обикновено има поясна основа, което прави достъпна и долната страна на басейна, а не само стените. За закрит басейн най -важното е да се поддържа определена степен на влажност. Това се постига чрез специална климатизация, т.е. изсушаване. Във всеки случай, строителството на басейна е планирано и всички тези елементи трябва да бъдат включени в проектите. Най -добре е, когато устройствата не са в една стая с филтърната система.

Външен басейн
Външният басейн се превръща във все по-търсен аксесоар, защото вече не е толкова недостъпен заради висока цена. През летните месеци вашето семейство ще се радва на всеки свободен момент, прекаран в плуване и релакс. Подобно на цената, поддръжката вече не е толкова взискателна и няма да ви отнеме много време. Ако добавите още един навес или загряване на водата с помощта на термо покривало, лесно може да се случи сезонът за къпане във вашия двор да продължи от май до септември.

Избор на изпълнители
За повечето хора изграждането на собствен басейн е сбъдната мечта. Със сигурност вече имате картина пред очите си, на която се наслаждавате на плуване със семейството и приятелите си, горещо барбекю и студени напитки. За съжаление тази мечта може да се превърне в кошмар, ако не изберете подходящия изпълнител. Преди да се впуснете в търсене, трябва да конкретизирате за себе си какъв вид басейн желаете. Този, който бихте искали да изградите, ще зависи от няколко фактора - личен вкус, местоположение, условия на пространството и размера на вашите средства. Басейните, които имате в квартала, могат да бъдат полезни – дали са вкопани, надземни, бетонни, лайнер или нещо друго? Когато решите какво точно искате, тогава трябва да потърсите в Интернет компании, които се занимават с този тип строителство. Трябва, също така, да разберете всичко за начина на работа и основното оборудване. Какво е филтриране на вода, помпа и така нататък. Колкото повече информация съберете, толкова по -лесно ще бъде да преговаряте с изпълнителите. Започнете с препоръките, които сте получили от съседи, приятели, роднини; не се колебайте да почукате на вратата на собствениците на басейни и да попитате за техния опит - как мина строителството, доволни ли са от резултата, майсторите?

Направете списък на изпълнителите за себе си и въведете данните, които намерите: колко дълго са били в бизнеса, какъв е техният опит, колко надеждни са те. Когато стесните списъка до три имена, уговорете среща. Всяка компания има своите силни и слаби страни. Някои от тях ще нарисуват скица на басейна върху лист хартия в няколко щриха, а някои ще използват компютърни изчисления. Всеки метод е приемлив. Всеки от тях ще има собствена визия за решенията, които препоръчва. Някои ще похвалят йонното почистване, други ще кажат, че всичко освен хлора е загуба на пари, а трети ще се закълнат във функционалността на хлорния генератор за солена вода. Тук на преден план ще излезе наученото досега за басейните - да знаете точно какво искате и какво не искате. Не вземайте решение набързо - запознайте се с всички и бавно оценете всяка оферта. Не се страхувайте да преговаряте с изпълнители! Всяко споразумение е възможно! Обаче поставете всичко, което постигнете устно (начин на изграждане, цена, условия на плащане, срокове ...) на хартия и задължително подпишете договор! И още нещо: изпълнителят със сигурност ще поиска авансово плащане на част от заплащането, една част по време на работата и последната при приключване. Нашият съвет е да се опитате да се уговорите, така че плащането на вноската да следва фазите на строителството, така че да плащате за всяка фаза СЛЕД края, а не ПРЕДВАРИТЕЛНО. В началото им давайте възможно най -малко (около 10%), а след това не плащайте нищо, докато уговорената част от работата не приключи.

Видове басейни

Сглобяеми / свободностоящи басейни
Сглобяемият басейн обикновено има метална рамка и вътрешна облицовка от ПВЦ фолио. Свободностоящият басейн може лесно да бъде сглобен за един следобед, така че семейството ви веднага да получи собствен басейн. Този басейн може да бъде поставен върху почти всяка равна повърхност (трева, бетон, пясък ...) и може да бъде частично или напълно вкопан в земята. Една от най -важните причини за популярността на сглобяемите басейни със сигурност е тяхната все по -достъпна цена. Освен това, сглобяемите басейни са мобилни и могат да се сглобяват, транспортират и разглобяват, ако е необходимо, ако се преместите.

Бетонен басейн
Преди да се появят на пазара най -новите технологии за изграждане на басейни (сглобяеми, лайнери, полиестерни и други), всички басейни са били правени от бетон. Днес обаче, бетонният басейн е синоним на качество и дълголетие, но и на цена. Най –големият недостатък, тоест свързаната с тях опасност е, че не се допускат грешки при проектирането или строителството, защото всички последствия се усещат почти веднага. Ако искате солидно направен бетонен басейн, ще са необходими професионално направени проекти, чертежи и изчисления, като се спазват всички необходими предпоставки, особено тези, свързани със земни и строителни работи, които трябва да бъдат извършени от много опитен изпълнител. Бетонният басейн може да бъде под всякаква форма. Обикновено е покрит с плочки или мозайка, но може да бъде и боядисан с всеки цвят, ако желаете.

Лайнер (изработен от стиропорни блокове)
Басейнът лайнер е новост, но се разпространява бързо и е все по -търсен. Обикновено се поставя върху бетонна плоча, а стените му са изработени от различни материали. Те могат да бъдат дървени, от стиропор, бетон или сипорекс блокове или тухли. Целият може да бъде съставен от метални или пластмасови елементи. Най -често се използват блокове от стиропор. Предимствата на басейна от стиропорни блокове са:

- бързо строителство и достъпна цена,

- изключителна гъвкавост, която позволява създаването на квадратни или кръгли форми по желание,

- отлична топлоизолация, която позволява нагряване на водата през пролетта и охлаждане през есента.

Басейн от полиестер
Полиестерните басейни са приятно заоблени, лесни за изграждане и поддръжка и дълготрайни. Те са много търсени в Европа, защото цената им е много приемлива и се правят бързо. Полиестерните басейни са от една част или сглобени на място от модулни елементи. Те могат да издържат около 20 години.

Естествени басейни
Естествените басейни или езера, в които можете да плувате, както ги наричат ​​популярно, са концепция, създадена през осемдесетте години на миналия век. Те също са самопочистващи се, защото са комбинация от повърхности за плуване и водни градини. Както всеки друг изграден басейн, и този може да има естествена форма, да е в рустикален стил с камъни и водопади или да е модерно проектиран и елегантен.

Повечето естествени басейни са облицовани с гумена облицовка или армиран полиетилен. Има отделна част за регенерация на водата, която съдържа пясък и множество водни растения, а тяхната роля е като пречиствателна система. Скимери и водни помпи изпомпват вода в тази част, през каскади и скали или чакъл. В тази част живеят своеобразен вид бактерии, което служат като допълнителен биологичен филтър. За разлика от изкуствените езера, водата в естествен басейн е достатъчно бистра, за да види дъното. Цената на тези басейни е равна на останалите, но до голяма степен зависи от обема на необходимите строителни работи. Разбира се, за тези, които предпочитат всичко естествено и в същото време не обичат вода, пълна с хлор и други химикали, това ще бъде първият избор. Голямо предимство на естествените басейни е, че те не трябва да се изпразват преди зимата. Само трябва да се отрежат върховете на растенията, които стърчат над водата.

Начини за поддръжка на басейна

Основни компоненти на плувен басейн
Добрата поддръжка на басейна започва с това да разберете и изучите всичко, което трябва да знаете. Независимо дали вашият басейн е обикновен, малък, двор или имате цял уелнес център, той се състои от четири части, които трябва непрекъснато да се имат предвид, за да издържи възможно най -дълго; тези части са:
Вода
Водата е от решаващо значение за насладата и освежаването, които желаете. Поддържането на водата ви чиста, бистра и балансирана предпазва вас и вашето семейство от всички замърсители. Освен това спестява много разходи за ремонт на машини поради корозия или минерални отлагания и удължава живота на самия басейн.

Вътрешни стени или облицовки (лайнер)
Облицовката на стените на вашия басейн е в пряк контакт с водата в басейна и всички, които се къпят в него. Ако тези повърхности са добре почистени и без водорасли, мухъл и мръсотия, самият басейн ще бъде чист и безопасен.
Помпа и филтрираща (почистваща) система
Може да звучи странно, но „сърцето“ на вашия басейн всъщност е неговият „черен дроб“. Помпата черпи и връща вода, тоест подпомага нейната циркулация. Водата се излива през филтри, които я пречистват от всякакви примеси. Без активна филтрационна система водата бързо се замъглява и замърсява, а самият басейн се разрушава.

Изпомпване - Скимери, преливни системи
Скимер е устройство, което смуче вода и я избутва във филтри, а след това връща пречистената вода в басейна.

Основни правила за поддръжка
Основата на ефективната поддръжка на басейна се основава на три прости, но изключително важни функции: циркулация, почистване и химия.

Циркулация на водата
Стоящата вода е мръсна и има неприятна миризма. Във вашия басейн, както в естествените условия, водата трябва да тече, за да бъде чиста и безопасна. Правилната циркулация е от решаващо значение за безопасното и приятно плуване. При басейни, в които циркулацията на водата е добре проектирана, много рядко се появяват някои проблеми като появата на мътна вода или водорасли. Система от помпи и филтри, които работят непрекъснато, за предпочитане през всичките 24 часа, 7 дни в седмицата, може да се нарече идеална. Ако по някаква причина такива условия не са възможни, съветваме системата да работи поне 10-12 часа всеки ден. Така водата ще бъде пречистена и ще поддържа басейна чист и безопасен. Друг ключов компонент е да почиствате филтъра възможно най -често. Водата се пренасочва към филтрите, а оттам към специални контейнери, които се изпразват след почистване. Методите за почистване зависят преди всичко от вида на филтъра, но принципът на действие е много сходен за всички.

Почистване
Ако в басейна е създадена подходяща система за циркулация на водата, тогава се осигурява голяма част от почистването. Все пак ще трябва да запретвате ръкави от време на време. Както хората носят със себе си различни неща, така и майката Природа има свои, така че, независимо дали ви харесва или не, във водата ще има листа, клонки, пръст и мухъл, както и остатъци от шампоани, парфюми и други подобни продукти. Ако добавите неизбежните бактерии, почистването е ясно показано като необходима или дори основна предпоставка за безопасното използване на басейна. Събирайте и почиствайте всичко, което намерите поне веднъж седмично. Сода бикарбонат определено е най -добрата за тази цел, тъй като не уврежда керамичните плочки или виниловата облицовка. Разбира се, има и системи за самопочистване, но те не винаги могат да заменят доброто почистване.

Химия
Химията почти винаги има отрицателна конотация и звучи малко страшно, и най -вече неестествено. В този случай обаче, няма от какво да се страхувате. Химията е неразделна част от ефективната поддръжка на басейни и вода и освен това не е сложна.

Най -важният инструмент е комплект за тестване на вода. Преди да посегнете към химикали, тествайте водата в басейна. Първо разглеждаме химическия баланс - тоест какво има в него и какво не. Ето трите най -важни фактора:

- рН стойност - колко е кисела или основна вода. Ниските стойности на рН означават, че водата е кисела, а високите - основна. Идеалният рН стойност за басейн е между 7,4 и 7,6.

- Алкалност - помага за предотвратяване на внезапни скокове на киселинност или алкалност на водата. Идеалната мярка е 100-150 ppm (милионни части).

- Стойности на дезинфектантите - количества хлор, бром и др. Някои стойности варират в зависимост от това кой препарат за почистване сте избрали. Когато знаете стойностите на рН, акали и дезинфектанти в басейна, тогава можете да добавите химикали, които ще балансират водата. Отделете достатъчно време за това, следвайте инструкциите на производителя и научете как всеки отделен химикал влияе на водата и хората, преди да го използвате.

График за поддръжка на басейн и списък със задачи
С графика за поддръжка на басейн просто ще се уверите, че не сте пропуснали или забравили нещо важно. Можете също така да въведете всички стъпки за поддръжка предварително - например подготовка за зимата, подсезонна поддръжка, подготовка и проверки за сезона и т.н.

Не е сложно. Направете график и го закачете на видимо място, до басейна или на хладилника. По този начин членовете на вашето семейство могат да завършат част от работата.

Категория:  Полезно


Басейни цени Колко струва басейн? Басейни - какво трябва да знаете? Видове басейни Начини за поддръжка на басейна

Още от категория Полезно

Как започва подготовката за строителство на една сграда

Как започва подготовката за строителство на една сграда? Вероятно неведнъж сте си задавали въпроса през какви точно процедури и етапи преминава подготовката за строителство на една сграда: била тя жилищна, търговска или индустриална. Документална и юридическа подготовка Преди всичко, строителството на сградата трябва да бъде обезпечено от юридическа и документална гледна точка:...

КАЛКУЛАТОР НА АРМАТУРА

Калкулатор на арматура Готова арматура цена Въведи брой на арматура, дължина на арматура, цена на арматура Пресметни какво количество арматура ти е необходимо...

Бетон

Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки. Преди втвърдяването си материалът се нарича бетонова смес. Поради сравнително ниската си якост на опън, в строителните конструкции бетонът...

КАЧЕСТВО НА ТУХЛИТЕ

От огромно значение за качеството на произвежданите тухли е суровината, която се използва. За производството на така наречените керамични тухли се използва глина. Всяка глина в зависимост от района в който се добива притежава различни качества и съдържа различни минерали и елементи, които са основен фактор за нейното качество и...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

БРОЙ ТУХЛИ ЕДИНИЧКИ В ЕДИН ЕВРО ПАЛЕТ

Един евро палет съдържа 480 броя тухли единички. Приблизително 4 м2. Вида тухла единичка (решетъчна или плътна) не оказва влияние на броя тухли в евро палета....

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

5 важни стъпки за избор на дограма

Изборът на дограма може да е много труден, когато нямате представа какво предлагат различните видове профили. Разбира се, купувайки нови прозорци, е нужно да се съобразите с обкова, стъклопакета и марката на продукта. Известните производители на дограма предлагат висококачествени продукти, тъй като използват иновативни материали за изработката им. В тази статия...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Керамичните плочки

Много хора се питат какво представляват керамичните плочки и как да ги използват при полагането на подовата настилка в дома си. Разбира се, най-добре е в такава ситуация да се обърнете към експерти в областта, но за да бъдете подготвени преди срещата си с тях, ние сме ви подготвили полезна...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Материали за топлоизолация

Как да изберем правилните материали за топлоизолация? Видът на материала зависи преди всичко от това къде ще го използваме. Трябва също да вземем предвид свойствата на продукта, изискванията, определени от правилата и стандартите, както и цената. Качествени топлоизолационни материали на атрактивни цени Правилно подбраните топлоизолационни материали за основата, стените и покрива...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Какво представляват термопанелите

Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите, които са избрали полиуретанова пяна като суровина, говорят за нейната висока адхезия и плътност. За производството на панели се използват специални...

Плотове за кухня

Изборът на плотове за кухня се определя от цялостния стил на обзавеждането На пазара се предлагат плотове за кухня, изработени от различни материали. Какъв вид да предпочетете зависи от бюджета, с който разполагате и от цялостния стил на обзавеждането. Най-важно за практичните плотове за кухня е да са устойчиви на влага...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Майстори в строителството

Строителството е една от най-нестабилните индустрии, защото е повлияна от всяка лека промяна в икономиката. По време на кризата от 2008-2009 г. строителната индустрия претърпя рязък спад на заетостта от почти 14% буквално за дни, най-голямото намаление на заетостта в строителството. Но през последните 4 години на пазара се наблюдава...

Бетонови огради

Бетонните огради и огради от бетонови пана се превърнаха в изключително популярен избор за множество собственици на имоти и строителни проекти. Техните качества, като издръжливост и донякъде естетичност ги правят предпочитан бюджетен и евтин вариант на ограда както за домове, така и за бизнес обекти. В тази статия ще разгледаме...

Строителство на къщи - Строителен Лидер Варна

Строителство на къщи

Груб строеж

Фундаменти за сглобяеми къщи - Строителен Лидер Варна

Фундаменти

Бетонни фундаменти

Подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Подпорни стени

Бетонни подпорни стени

Бетонни подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Огради

Бетонни огради

Ремонт на покриви - Строителен Лидер Варна

Покриви

Ремонт на покриви

Бетониране на път - Строителен Лидер Варна

Бетонни настилки

Бетониране на път