Бояджийски услуги цени

Бояджийски услуги цени

Колко струва боядисване?

Сподели:

Колко струва боядисване?
Цената на боядисването зависи, преди всичко, от размера и сложността на повърхността, която трябва да се направи и може да се оскъпи, ако се използват няколко различни цвята или ако се правят специални декоративни елементи – например, бордюри около прозорци и врати. Най-обикновеното боядисване на стени и тавани в два слоя, с материалите и работата, би струвало между 8 и 9,50 лв/m2.

Боядисване – всичко, което трябва да знаете
Боядисване - трябва ли да наемете майстор или да работите сами?
Когато решавате дали да боядисвате сами или да се обадите на майстор, трябва да обърнете внимание на няколко фактора. Без значение колко ентусиазъм и желание имате да направите всичко сами, има обстоятелства, заради които определено ще бъде по-добре да наемете майстор.

Обем на работата
Обемът на работата е почти решаващ елемент при вземането на решение дали да се обадите на майстори или да започнете работата сами. Ако искате да варосате, тоест да боядисате целия апартамент или може би двуетажна къща само в бяло, първо реално помислете дали имате време за това. Не забравяйте времето, потребно за необходимата подготовка и че боята се нанася на няколко слоя и т.н. Варосването на една или две стаи е възможно, при условие че посветите цялото си свободно време на това. Ако, от друга страна, става въпрос за повече помещения и по-обширна работа, може би е най-добре да оставите всичко на професионалист.

Състояние на основата
Боядисването на чисто нова къща с гладки повърхнини значително съкращава времето, намалява количеството на необходимата подготовка и улеснява боядисването. Що се отнася, обаче, до боядисването на стари стени, от които се отлепват тапети или мазилки, работата ще бъде далеч по-взискателна, трудна и дълготрайна. За белене, шпакловане, изглаждане, шлайфане и всички други начини за подготовка на стените и таваните трябва да имате знания, опит и инструменти. Ако смятате, че не сте свикнали с подобни работи, по-добре потърсете помощта на майстор.

Боядисване на фасадата и други външни повърхнини
Не е необходимо да се подчертава, че боядисването на външни повърхнини е по-сложно. На закрито не е нужно да се притеснявате за метеорологичните условия и неудобства, влажност, температурни промени. В същото време таваните не са толкова трудни за достъп, защото са по-ниски. Боядисването на фасадата е взискателно, тъй като има труднодостъпни места и трябва да се вземат предвид външните обстоятелства. Ако искате да боядисате входната врата, вярваме, че ще успеете. От друга страна, ако мислите за тотална промяна на външните повърхности, ще ви е необходима професионална помощ.

Как да изберем правилния бояджия?

Ако знаете, че нямате достатъчно време или опит, за да боядисвате дома си сами и решите да наемете бояджия, ето няколко съвета:
Къде да търся бояджия?
Първо, попитайте сред приятели и познати. Може би някой от тях е боядисвал наскоро или познава добър майстор. Ако за вътрешното оформяне на вашия дом, сте имали архитект или специалист по интериор, можете да ги помолите за контакт, защото те със сигурност познават и наемат доказани сътрудници от различни професии. Разбира се, винаги на нашия портал, система Daibau, можете да оставите запитване или да разгледате компании, които предлагат този вид услуги и са регистрирани някъде във вашия квартал. На този уебсайт ще видите и как потребителите са оценили работата им.

Потърсете още оферти!
Препоръчваме ви да посетите поне три оферти от различни бояджии. По този начин ще бъдете сигурни, че цената, която искат, е реалистична и конкурентна. На нашия системен портал Daibau можете да оставите заявка, на която ще отговорят повече майстори, като по този начин ще спестите много време и енергия.

Подробности за офертата
Когато решите да наемете майстор и преди да започне работата, трябва да се уточните с писмено споразумение. То трябва да посочва подробно и по елементи какво и как ще бъде направено, колко струва всеки материал и колко е необходимо, както и крайния срок за завършване на работата. Бояджията трябва да посочи и това, дали пътните разходи се изчисляват отделно и дали защитата на помещенията и мебелите, както и почистването след приключване на работите са включени в цената. Колкото по-точна е офертата, толкова по-добре ще бъде, защото ще има по-малко шансове да се появят проблеми по-късно.

Разрешителни за работа, застраховка и гаранция
Когато търсите бояджия за вашия дом (особено ако е по-голяма площ, фасада и т.н.), не би било лошо да проверите дали той/тя има всички необходими разрешителни за работа, регистрирана дейност и други, особено застраховки. Ако се получи нараняване на работното място или повреди на имуществото ви, застраховката е безопасен начин за обезщетение.

Подготвителна работа
Ако наемете майстор, тогава вашето участие в цялата работа ще бъде по-малко. Ще трябва да премахнете мебелите и да ги защитите, да премахнете ключовете, контактите и осветлението. Може да искате да направите всичко това сами, както и да почистите след работа, а може да се уговорите с майстора, той да го направи. Във всеки случай се разберете с бояджията, каква е вашата част от работата.

Условия за плащане
Общото правило е, че майсторите, които искат 100 % аванс, трябва да се избягват категорично. Доста често правило е да се плаща 20-30 % от цената при сключване на договора, толкова, колкото покрива закупуването на материали. В този случай вие плащате остатъка след приключване на работата. Съветваме ви да платите аванса само в деня, когато майсторът дойде у вас и донесе инструментите. Всички данни за плащане трябва да бъдат посочени предварително в писмената оферта и договор.

Видове работа
Наред с боядисването на стени и тавани, бояджията може да прави много други неща. Той лепи тапети, ремонтира фасадата, както и други външни части на сградата, прави различни видове покрития, може да прави различни шарки с различни инструменти (валяк, шаблон и т.н.), поставя летви, бордюри, може също да рисува различни форми или фигури, работи с пластмаса, орнаменти, имитации, различни приложения на декоративни техники на изглаждане, боядисване или залепване, измазване на вътрешни или външни повърхности и ги обработва по различни начини, може да боядисва различни части от дограмата, мебелировката, както и всички други дървени или метални елементи. Има и много квалифицирани майстори, които се занимават с реставрация и възстановяване на паметници на културата или много ценни детайли, с правене на рекламни пана или билбордове и различни надписи. Въз основа на своя опит и знания, такъв майстор може да бъде и ваш съветник по озеленяването.

Процесът на боядисване на вътрешните стени

Подготовка на помещението, защита на повърхността
Преди да започнете да боядисвате, мебелите трябва да се отдалечат от стената, осветителните тела, ключовете и контактите да бъдат демонтирани. След това всички повърхности, които могат да влязат в контакт с боята, трябва да бъдат защитени. Това обикновено означава, че всички неща и подовете са покрити с найлон. Препоръчваме подът да бъде защитен с по-плътен найлон, така че например стълбата, използвана от бояджия, да не надраска паркета или друго подово покритие.

Подготовка на основата
Начинът, по който бояджията ще подготви основата (стени и тавани), до голяма степен зависи от състоянието, в което я намери, както и от резултатите, които иска да постигне. Ако има стари тапети, те трябва да бъдат отлепени, след тях да се свали стария слой мазилка, който със сигурност е повреден и износен. Трябва, също така, да се премахнат всички стари покрития, използвайки различни химически и термични средства за повърхностна обработка. В крайна сметка, бояджията ще се погрижи за плесента, ако попадне на нея. Може да се наложат по-малки зидарски работи, като изглаждане на вдлъбнатини или шлайфане на повърхности. С една дума - ще се направи всичко необходимо, за да се получат напълно равни, еднородни и чисти повърхности, които в крайна сметка, ще бъдат импрегнирани със защитни агенти, за да се получи добра основа за боята.

Боядисване
Преди самото начало на боядисването, когато приключи цялата подготвителна работа, бояджията ще покрие всички ръбове и рамки на стените, прозорците и вратите, както и подовете и ъглите със защитна лента. Той ще маркира границите между цветовете с тиксо. И накрая, следва бяло или цветно боядисване, обикновено на няколко слоя, оставяйки достатъчно време за изсъхване между слоевете. Бояджията, също така, ще се увери, че боята е стабилна и че предпазва повърхностите, с помощта на различни функционални решения, т.е. средства, които предотвратяват образуването на мухъл и други подобни.

Почистване
Когато всичко приключи, майсторът ще премахне защитните ленти и ще събере найлоните, които са покривали мебелите и подовете. Той ще почисти всички повърхности и евентуално следи, ако боята е капнала някъде. Обикновено, бояджията се грижи за отстраняването на отпадъчните материали (тапети, мазилка, използван найлон, тиксо и др.).

Категория:  Полезно


Бояджийски услуги цени Колко струва боядисване? Как да изберем правилния бояджия? Процесът на боядисване на вътрешните стени

Още от категория Полезно

Как започва подготовката за строителство на една сграда

Как започва подготовката за строителство на една сграда? Вероятно неведнъж сте си задавали въпроса през какви точно процедури и етапи преминава подготовката за строителство на една сграда: била тя жилищна, търговска или индустриална. Документална и юридическа подготовка Преди всичко, строителството на сградата трябва да бъде обезпечено от юридическа и документална гледна точка:...

КАЛКУЛАТОР НА АРМАТУРА

Калкулатор на арматура Готова арматура цена Въведи брой на арматура, дължина на арматура, цена на арматура Пресметни какво количество арматура ти е необходимо...

Бетон

Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки. Преди втвърдяването си материалът се нарича бетонова смес. Поради сравнително ниската си якост на опън, в строителните конструкции бетонът...

КАЧЕСТВО НА ТУХЛИТЕ

От огромно значение за качеството на произвежданите тухли е суровината, която се използва. За производството на така наречените керамични тухли се използва глина. Всяка глина в зависимост от района в който се добива притежава различни качества и съдържа различни минерали и елементи, които са основен фактор за нейното качество и...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

БРОЙ ТУХЛИ ЕДИНИЧКИ В ЕДИН ЕВРО ПАЛЕТ

Един евро палет съдържа 480 броя тухли единички. Приблизително 4 м2. Вида тухла единичка (решетъчна или плътна) не оказва влияние на броя тухли в евро палета....

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

5 важни стъпки за избор на дограма

Изборът на дограма може да е много труден, когато нямате представа какво предлагат различните видове профили. Разбира се, купувайки нови прозорци, е нужно да се съобразите с обкова, стъклопакета и марката на продукта. Известните производители на дограма предлагат висококачествени продукти, тъй като използват иновативни материали за изработката им. В тази статия...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Керамичните плочки

Много хора се питат какво представляват керамичните плочки и как да ги използват при полагането на подовата настилка в дома си. Разбира се, най-добре е в такава ситуация да се обърнете към експерти в областта, но за да бъдете подготвени преди срещата си с тях, ние сме ви подготвили полезна...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Материали за топлоизолация

Как да изберем правилните материали за топлоизолация? Видът на материала зависи преди всичко от това къде ще го използваме. Трябва също да вземем предвид свойствата на продукта, изискванията, определени от правилата и стандартите, както и цената. Качествени топлоизолационни материали на атрактивни цени Правилно подбраните топлоизолационни материали за основата, стените и покрива...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Какво представляват термопанелите

Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите, които са избрали полиуретанова пяна като суровина, говорят за нейната висока адхезия и плътност. За производството на панели се използват специални...

Плотове за кухня

Изборът на плотове за кухня се определя от цялостния стил на обзавеждането На пазара се предлагат плотове за кухня, изработени от различни материали. Какъв вид да предпочетете зависи от бюджета, с който разполагате и от цялостния стил на обзавеждането. Най-важно за практичните плотове за кухня е да са устойчиви на влага...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Майстори в строителството

Строителството е една от най-нестабилните индустрии, защото е повлияна от всяка лека промяна в икономиката. По време на кризата от 2008-2009 г. строителната индустрия претърпя рязък спад на заетостта от почти 14% буквално за дни, най-голямото намаление на заетостта в строителството. Но през последните 4 години на пазара се наблюдава...

Бетонови огради

Бетонните огради и огради от бетонови пана се превърнаха в изключително популярен избор за множество собственици на имоти и строителни проекти. Техните качества, като издръжливост и донякъде естетичност ги правят предпочитан бюджетен и евтин вариант на ограда както за домове, така и за бизнес обекти. В тази статия ще разгледаме...

Строителство на къщи - Строителен Лидер Варна

Строителство на къщи

Груб строеж

Фундаменти за сглобяеми къщи - Строителен Лидер Варна

Фундаменти

Бетонни фундаменти

Подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Подпорни стени

Бетонни подпорни стени

Бетонни подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Огради

Бетонни огради

Ремонт на покриви - Строителен Лидер Варна

Покриви

Ремонт на покриви

Бетониране на път - Строителен Лидер Варна

Бетонни настилки

Бетониране на път