Майстори за редене на паркет цени

Майстори за редене на паркет цени

Колко струва редене на паркет?

Сподели:

Колко струва редене на паркет? Цените за редене на паркет може да варират значително. В зависимост от съществуващото подово покритие, цената на квадратен метър паркет варира между 25 и 37 лв/m2 и дори повече. Цената зависи от мястото във вашето жилище, обема на работата и избрания майстор - час работа коства средно около 15 лв.

Какво трябва да знаете за паркета?
Изборът на подови настилки трябва да бъде направен предпазливо и с много внимание, защото подовете са най-изложената и най-натоварената част от домакинството. От всички подови настилки паркетът е единственият, който може да бъде качествено обновен, така че винаги да изглежда като нов.
Паркетът се различава по своите характеристики, които до голяма степен са определени от вида дървесина, от която е произведен.

Твърдост - Подовете, които са под ежедневно натоварване, изискват паркет от твърда дървесина. По-голямото число означава по-твърд паркет - такъв, който по-добре понася повреди и по-силно износване.

Цвят - има толкова различни цветове, колкото са нюансите на един и същи вид дърво. Съветваме ви да изберете цвета от повече модели на паркет. Освен това, през първите месеци на употреба, може да има промяна в нюанса, тъй като дървото се окислява. Следователно, доставчиците не могат да гарантират, че цветът на паркета, т.е. нюансът, ще бъде идентичен с този на модела, който сте видели.

Клас на качество - Производителите в съответствие с вътрешните и професионални стандарти разделят паркета на класове (A, B, C, D, I, II, III, стандартен, рустикален, екстра ...). тези оценки се отнасят изключително за външния вид, текстурата и цвета, а не толкова за качеството на паркета.

Стабилност - Относителната влажност на въздуха в помещенията и структурата на сградата също влияе върху дървото, което или се разширява, или се свива („работи“), така че някои видове дървесина се считат за по-стабилни, а някои - за по-малко стабилни. При наличие на влага най-много се деформират буковият и яворовият паркет и не се препоръчват при нестабилни температури или подово отопление. Многослойните готови паркети са най-добрите в този смисъл.

Топлопроводимост - Колкото по-нисък е коефициентът на топлопроводимост, толкова по-добър е паркетът за подово отопление. Съветваме ви да изберете някои от готовите паркети за подово отопление. Най-добрите са по-тънки, двуслойни, готови паркети. Не препоръчваме поставяне на паркет върху електрическо подово отопление.

Защита на повърхността - Повърхността на паркета може да бъде или лакирана, или намаслена. Маслото придава на дървото по-естествен вид, докато лакът прави паркета лъскав. Лакираният паркет се поддържа по-лесно, но когато лакът се изтърка на места, цялата повърхност трябва да се цикли и повторно да се лакира. Редовната поддръжка на намасления паркет е по-взискателна. Такъв паркет изисква специални почистващи препарати и възможно най-редовно премазване (според честотата на използване, поне веднъж годишно). Ако възникнат повреди, те могат да бъдат отстранени чрез шлайфане и повторно омазняване само на тези зони; не е необходимо да се шлайфа целия под.

Как да изберем паркет и какво трябва да се подготви?

Поставянето на паркет е много взискателна работа, която изисква знания и опит, затова препоръчваме да не го предприемате сами; наемете истински майстор с отлични препоръки. Най-добре е да попитате сред роднини и приятели или да оставите запитване на платформата на системата Daibau и да изчакате предложенията на нашите най-добри майстори. Когато договаряте поставянето с изпълнителя, имайте предвид следните стъпки:
Проверка и измерване
Най-малко един месец преди началото на работата ще е необходимо да се извърши проверка и измерване. Необходимо е точно да се измери квадратурата на подовете, да се провери състоянието на основата (дали е равна и на какво ниво е, колко е компактна, твърда, чиста, има ли пукнатини и т.н.), да се измери влажността на основата и помещението. Този вид подготовка е необходим, за да се знае точно колко паркет, первазни летви и други елементи ще са необходими. Сроковете за доставка могат да бъдат по-дълги от месец. Проверката, също така, ще определи дали височината на замазката или циментовата замазка е достатъчна и какъв вид свързващо вещество ще се използва било за полагане на паркет, било за свързване със съседни подови покрития (преходни и крайни первази). Ако подовото отопление е вече инсталирано, ще е необходимо да се спазва протоколът, свързан с него. Препоръчително е всички строителни работи да бъдат завършени преди полагане на паркета. След монтажа на паркета от занаятчийските работи трябва да остане само монтирането на рамката на вратата, крайните и преходните первази и окончателното полиране.

Подготовка на основата
Основната предпоставка за добре положен паркет е правилно подготвената основа.

Чистота

Първата стъпка от подготовката е цялостно почистване на пода, от който трябва да се отстранят всички отпадъци, които могат да останат след други строителни работи (остатъци, мазилка, боя, восък, масло и т. н.), тъй като такива остатъци могат да причинят по-слабо сцепление на паркета на някои места.

Твърдост

Ако замазката или циментовата замазка е добре направена по време на строителството, тогава няма да има проблеми с механична устойчивост, стабилност или залепване. Ако замазката или циментовата замазка не са достатъчно твърди, ще е необходимо специално покритие или грунд.

Плоска повърхност

Основата, върху която ще се поставя паркетът, не трябва да е вълнообразна, не трябва да има издатини или вдлъбнатини, нито пукнатини; от друга страна, не трябва да бъде нито прекалено гладка, нито прекалено груба. Ако основата не е такава или се обновява стар под, тогава трябва да се използва саморазливна смес за изравняване (ття се прави на място според това каква дебелина е необходима и колко ще бъде натоварен подът).

Суха замазка

Преди да редите паркета, трябва да изчакате замазката или циментовата замазка да изсъхнат напълно. В противен случай влагата ще остане „уловена“ под паркета и след известно време той ще започне да се издига, отделя и разслоява.

Температура и влажност на въздуха

Преди поставяне на паркета трябва да се осигури подходяща температура и влажност, за да се предотврати „дървото да работи“, т.е. да се огъне, съсъхне или набъбне. Температурата трябва да бъде между +16 ° C и +20 ° C, а влажността между 45 % и 65 %.

Подово отопление

Вече споменахме, че ако има подово отопление, върху което ще се полага паркетът, трябва да се спазва определен протокол; всъщност, става въпрос да изключите отоплението или да го намалите напълно няколко дни преди работата, за да охладите пода. Когато поставянето на паркета приключи, отоплението трябва да се включи и постепенно да се увеличава (не повече от 3 до 5 ° C на ден) до температурата, която обикновено използвате.

Видове паркет

Готов паркет
Фабрично завършеният паркет е наистина съвсем завършен и веднага готов за поставяне. Това, което го отличава от класическия е, че е с всички довършителни обработки: намаслен, лакиран, обработен с восък, термично обработен или пушен, шлайфан, изчеткан, избелен, промит с черен цвят, байцван и т. н. При фабричното производство паркетът многократно се лакира или премазва с масла и е по-траен по време на обработката. Той е с дебелина 3-4 mm (или повече) и е съставен от два или три слоя дърво, където само горният слой е от определен тип, т.е. от благородна дървесина, по която паркетът получава името си. Долният, носещ слой или слоеве са направени от иглолистна дървесина или шперплат. Те имат и прорези по тях, които придават еластичност на паркетните дъски, тоест правят целия паркет гъвкав при температурните промени. Готовият паркет е най-стабилен, т.е. той е най-устойчив на температурните колебания и следователно е подходящ за подово отопление. Той е устойчив на удар, лесно се поддържа и цветът му е остава доста време непроменен.

Класически масивен паркет
Този вид паркет, обикновено се прави от различни видове дървен материал. Правилно поставеният и добре обработен масивен паркет може да издържи десетилетия, дори век. Поставя се чрез залепване или подреждане върху основата (в зависимост от вида на основата, която често е дървена в по-стари къщи или циментова замазка / замазка в по-новите). Паркетините на класическия паркет са изработени от масивно дърво с дебелина 2-3 сm. Поради тази дебелина, този паркет може да се цикли и лакира няколко пъти, а в същото време е отличен топлоизолатор и е доста мек и много приятен за ходене.

Ламелен паркет
Поради много достъпната цена, днес става все по-популярен и търсен кантовият паркет, който е направен от по-дебели и по-тънки дъски, ламели, слепени заедно, най-вече на квадрати с размери 15 х 15 cm. Ламелният паркет се изработва от дъбово, буково или ясеново дърво, но също така и от екзотични видове като тик и венге. Често се нарича индустриален паркет, защото е много твърд и издръжлив, а и много привлекателен, защото всяка дъсчица е с различен цвят.

Рустикален под
Рустикален под се нарича готов паркет, направен от дъбови или ясенови паркетини с по-големи размери. Паркетините може да бъдат от 60 до 240 сm дълги и от 11 до 20 сm широки, докато дебелината им обикновено е от 14 до 22 mm.

Декинг
Декингът е масивна подова настилка или готов паркет с по-големи размери. Дъските могат да бъдат дълги от 1 до 5 m и от 9 до 30 сm широки. Дебелината на декинга обикновено е от 12 до 20 mm. Размерите на тези дъски са най-добре изразени в големи пространства. Масивният декинг е направен предимно от смърч, ела, лиственица и бор. Много често се поставя в бунгала или тавани.

Процес на редене на паркет

Реденето на паркета се различава според начините и посоката:

Посока и начин на редене на паркет
Когато паркетът се поставя като декинг, дъските се полагат успоредно на най-отдалечената стена в стаята. Ако пространството е квадратно, вие се ръководите от източника на светлина - прозорец, стъклена стена, балконска врата и т.н. - и дъските отиват под прав ъгъл към посоката на проникване на светлината. Трябва да обърнете внимание на вътрешната архитектура и оборудването на помещението (къде обикновено ходите, как са подредени мебелите ...), както и на естетиката. Преди да започне реденето на паркета, трябва да се определят началната и крайната точка, както и стената, по отношение на която ще се ориентирате. Ако се поставя паркет с шарки, например интарзия или „рибена кост“, ще са необходими още някои подготвителни работи.

Грунд и лепило
Лепилото винаги се избира според вида на паркета. При лепене на по-дълги паркетини или когато паркетът се поставя върху подовото отопление, се използва главно двукомпонентно полиуретаново лепило. За другите видове се използва най-вече лепило на силанова основа. Преди самото лепило, основата се покрива с грунд, който и за това служи, самото лепило да държи по-добре, замазката да се защити от влага. Грундът и лепилото трябва винаги да са съвместими.

Лепене на готов паркет
При полагане на готов паркет, дали лакиран или премазан, лепилото се разстила върху основата със специална шпатула, върху суха или мокра замазка, тоест циментова замазка. След това дъските се подреждат върху лепилото, но така, че между стената и първата дъска да има фуга от поне 1 cm, която по-късно ще позволи на дървото да „работи“. По-късно тази фуга се закрива с первазните летви. Много е важно да се работи прецизно и лепилото да не попада върху паркетните дъски. Когато паркетът е нареден, не трябва да се ходи по него в продължение на 24 часа. Общото правило е, поне една седмица след нареждането да не се поставят тежки мебели, нито подът да се натоварва много или да се навлажнява; през тази седмица в тази стая не трябва да се извършват други занаятчийски работи.

Полагане на плаващ готов паркет
За поставяне на плаващия под трябва да бъде избран подходящ паркет; това е онзи, който се поставя "на клик", тоест той се съединява само с перата, които влизат в нутовете, без залепване. Под такъв паркет трябва да се постави подходяща основа (филц, корк, фолио), за да бъде по-стабилен, мек и по-тих при ходене по него. Плаващ под се монтира и в случаите, когато има стари подови покрития (камък, керамика, стар паркет).

Лепене на класически (масивен) паркет
Когато върху лепилото се реди масивен паркет, той трябва да се остави за няколко дни (в зависимост от вида на лепилото и начина на довършване). Паркетът, който е с фабрични довършителни обработки - тоест циклен и полиран - след поставяне само леко и тънко се шлайфа и отново се лакира или премазва. В такива случаи трябва да се обърне специално внимание на температурата и влажността в помещението. Декингът и по-здравите масивни паркети изискват по-обширна и сложна обработка след монтажа, което обсъждаме по-долу.

Циклене
Когато поставеният паркет е стоял достатъчно дълго, първо трябва да се цикли. Цикленето, всъщност, е шлайфане на повърхността и то винаги трябва да бъде оставено на експерт, не само поради знанията и опита, но и поради специалните машини и инструменти, които трябва да се използват; окончателният външен вид на подовото покритие също ще зависи от метода и качеството на обработката. Лошото циклене не може да бъде поправено чрез лакиране или премазване. Поради тази причина е необходимо първо да се почисти добре и да се провери добре сцеплението на паркета. „Първата ръка“ на цикленето се извършва с по-груба, по-едра шкурка (36-40), т.е. четки. Цикли се под ъгъл от 30 ° спрямо посоката на дървесните влакна. Когато се завърши цикленето на цялата повърхност в едната посока, се тръгва в обратната посока, тоест кръгово под ъгъл от 60 °. Накрая, с малка машина или на ръка, се шлайфат ъглите, паркетните первази и други труднодостъпни места. "Втора ръка" е шлайфане под по-малко налягане и с по-фини четки, т.е. шкурка (60-80). „Третата ръка“ е китването на някои места по паркета (особено когато става въпрос за стар паркет) и фино шлайфане, с най-фина гранулация за по-твърда или по-мека дървесина (100 или 120), за да се изглади напълно паркета. И накрая, преди лакиране или премазване, паркетът трябва да бъде добре почистен с антистатична кърпа.

Лакиране
Цикленият и напълно чист паркет може да се лакира; първо се нанася основният слой, а след това и горният. Когато първият слой лак изсъхне, целият под трябва да се премине за пореден път за циклене с най-фините четки. Лакът се нанася и изсушава съгласно инструкциите на производителя. Особено внимание трябва да се обърне на равномерното покритие, така че на някои места да не се получи удебеляване, а на някои - да няма нищо. Днес на пазара има много видове лакове, повечето от които са безвредни за природата и човешкото здраве. Лакът се избира според това как искате накрая да изглежда паркетът и за какво е предназначена стаята.

Премазване
Цикленият и напълно чист паркет може и да се премаже; маслото (паркетин, вакса) се разпределя равномерно и съгласно инструкциите на производителя. Може да се нанася механично или ръчно, с четка или кърпа, като просто трябва да се получи еднороден слой. Когато дървото попие всичкото масло и повърхността изсъхне, може леко да се шлайфа и да се намаже отново. Прясното дърво, обезателно трябва да бъде покрито поне два пъти. Ако семейството ви е динамично, с богат социален живот, имате малки деца и домашни любимци, тогава масленият паркет е идеалното подово покритие за вас.

Категория:  Полезно


Майстори за редене на паркет цени Колко струва редене на паркет? Как да изберем паркет и какво трябва да се подготви? Видове паркет Процес на редене на паркет

Още от категория Полезно

Как започва подготовката за строителство на една сграда

Как започва подготовката за строителство на една сграда? Вероятно неведнъж сте си задавали въпроса през какви точно процедури и етапи преминава подготовката за строителство на една сграда: била тя жилищна, търговска или индустриална. Документална и юридическа подготовка Преди всичко, строителството на сградата трябва да бъде обезпечено от юридическа и документална гледна точка:...

КАЛКУЛАТОР НА АРМАТУРА

Калкулатор на арматура Готова арматура цена Въведи брой на арматура, дължина на арматура, цена на арматура Пресметни какво количество арматура ти е необходимо...

Бетон

Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки. Преди втвърдяването си материалът се нарича бетонова смес. Поради сравнително ниската си якост на опън, в строителните конструкции бетонът...

КАЧЕСТВО НА ТУХЛИТЕ

От огромно значение за качеството на произвежданите тухли е суровината, която се използва. За производството на така наречените керамични тухли се използва глина. Всяка глина в зависимост от района в който се добива притежава различни качества и съдържа различни минерали и елементи, които са основен фактор за нейното качество и...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

БРОЙ ТУХЛИ ЕДИНИЧКИ В ЕДИН ЕВРО ПАЛЕТ

Един евро палет съдържа 480 броя тухли единички. Приблизително 4 м2. Вида тухла единичка (решетъчна или плътна) не оказва влияние на броя тухли в евро палета....

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

5 важни стъпки за избор на дограма

Изборът на дограма може да е много труден, когато нямате представа какво предлагат различните видове профили. Разбира се, купувайки нови прозорци, е нужно да се съобразите с обкова, стъклопакета и марката на продукта. Известните производители на дограма предлагат висококачествени продукти, тъй като използват иновативни материали за изработката им. В тази статия...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Керамичните плочки

Много хора се питат какво представляват керамичните плочки и как да ги използват при полагането на подовата настилка в дома си. Разбира се, най-добре е в такава ситуация да се обърнете към експерти в областта, но за да бъдете подготвени преди срещата си с тях, ние сме ви подготвили полезна...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Материали за топлоизолация

Как да изберем правилните материали за топлоизолация? Видът на материала зависи преди всичко от това къде ще го използваме. Трябва също да вземем предвид свойствата на продукта, изискванията, определени от правилата и стандартите, както и цената. Качествени топлоизолационни материали на атрактивни цени Правилно подбраните топлоизолационни материали за основата, стените и покрива...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Какво представляват термопанелите

Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите, които са избрали полиуретанова пяна като суровина, говорят за нейната висока адхезия и плътност. За производството на панели се използват специални...

Плотове за кухня

Изборът на плотове за кухня се определя от цялостния стил на обзавеждането На пазара се предлагат плотове за кухня, изработени от различни материали. Какъв вид да предпочетете зависи от бюджета, с който разполагате и от цялостния стил на обзавеждането. Най-важно за практичните плотове за кухня е да са устойчиви на влага...

 • Категория: Полезно
 • Град Варна , Добрич , Шумен

Майстори в строителството

Строителството е една от най-нестабилните индустрии, защото е повлияна от всяка лека промяна в икономиката. По време на кризата от 2008-2009 г. строителната индустрия претърпя рязък спад на заетостта от почти 14% буквално за дни, най-голямото намаление на заетостта в строителството. Но през последните 4 години на пазара се наблюдава...

Бетонови огради

Бетонните огради и огради от бетонови пана се превърнаха в изключително популярен избор за множество собственици на имоти и строителни проекти. Техните качества, като издръжливост и донякъде естетичност ги правят предпочитан бюджетен и евтин вариант на ограда както за домове, така и за бизнес обекти. В тази статия ще разгледаме...

Строителство на къщи - Строителен Лидер Варна

Строителство на къщи

Груб строеж

Фундаменти за сглобяеми къщи - Строителен Лидер Варна

Фундаменти

Бетонни фундаменти

Подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Подпорни стени

Бетонни подпорни стени

Бетонни подпорни стени - Строителен Лидер Варна

Огради

Бетонни огради

Ремонт на покриви - Строителен Лидер Варна

Покриви

Ремонт на покриви

Бетониране на път - Строителен Лидер Варна

Бетонни настилки

Бетониране на път