От какво зависят цените на плочките за баня?

Най-важното което трябва да знаем, когато избираме плочки за баня

От какво зависят цените на плочките за баня?
Цената на плочките за баня зависи от следните няколко фактора. На първо място е държавата производител. Естествено, българските предложения са най-достъпни и често пъти с много добро качество. Плочките за баня на производители от Италия и Испания са с около 30 – 40% по-скъпи от аналогични предложения българско производство, но предлагат доста по-добър дизайн.

Другият фактор, който влияе на цената на плочките за баня е дебелината на плочката. Съществуват плочки с основа от 3 мм, както и такива с 9 мм основа. Очаквано, вторите са доста по-здрави и устойчиви и това има своята цена.

Размерът на плочките също оказва влияние върху цената на квадратен метър. Имайте предвид, че колкото по-голяма е единичната плочка, толкова по-висока е цената на квадрат.

Цената зависи и от обработката на плочката след нейното производство. Има марки, които оформят финалния продукт с лазерен нож, за да постигнат абсолютно равни страни. Така може да избегнете фугирането между плочките и да получите ефект на друг тип облицовъчен материал.

Последно по ред, но не и по значение като фактор, определящ цената на плочките за баня е използваният в производството материал. Най-скъпите плочки са от гранитогрес, следвани от теракота и най-достъпни са плочките от фаянс.

Поискай безплатен оглед и оферта!

Контакт форма

Изпрати запитване

Получи оферта...


Проект:

Град:

Отговор?  • Запазете час за оглед!
  • Ние ще Ви изготвим подробна оферта!
  • Ще предложим максимално кратък срок за изпълнение!

Български или вносни плочки за баня?


България има дългогодишни традиции в производството на теракот и фаянс. Много от нашите заводи вече впечатляват с модерен и атрактивен дизайн. Истината обаче е, че бисквитата (основата) на българските плочки е малко по-тънка от предложенията на вече утвърдени на нашия пазар производители от Италия и Испания. Това прави българските плочки малко по-чупливи от вносните им аналози. Въпреки огромния напредък на родното производство, чуждестранните компании все още са много по-добри в дизайна и с улавянето на модните тендеции..


Кой материал за плочки за баня да предпочетем?


Модерните покрития за баня се произвеждат от 3 основни изходни материала: бяла глина, кафява глина и гранитогрес. Фаянсът е по-крехък от теракотата и още повече от гранитогреса, поради което не се препоръчва да се монтира на под или на открити пространства. Имайте предвид, че подовите плочки могат да бъдат монтирани и на стената. Често пъти подовите плочки задържат топлината по-добре от фаянсовите плочки и това се дължи на разликата в дебелината.

Гранитогресът се произвежда от бяла глина, фелдшпат и кварц. Той е по-устойчив, както от фаянсовите, така и от теракотените плочки. Напоследък, все повече архитекти и дизайнери препоръчват облицоването на банята изцяло с гранитогрес. Самите производители са разработили цели серии за баня и интериор от същия материал. Добре е да знаем, че гранитогресът има по-студено излъчване от фаянса и теракота.

Разбира се, не трябва да пропускаме възможността за облицоването на банята с естествен камък. Ако изберете този вариант за банята, трябва да се гарантира, че той е импрегниран (уплътнен) с препоръчваните продукти за поддръжка преди поставянето. Така ще се предотврати увреждане и оцветяване от водата.

Като цяло, плочките задържат топлината, така че не трябва да чувствате студено под краката си, но това често може да зависи от повърхността под плочките. Едно съвременно решение за затопляне на подове и цели стаи е вграждането на подово отопление. Има много ползи от поставянето му – дава повече място на стената (няма нужда от стенен радиатор), ниски експлоатационни разходи и по-ефективен начин за подгряване на банята. Добре е да знаете, че на пазара има различни видове радиатори като размери и цветове - от обикновени до такива с дизайнерски решетки, които изпълняват ролята и на поставки за кърпи.
Какъв размер плочки е най-подходящ за банята?
Съществува голямо разнообразие от размери на пазара, но важното е вие да изберете цвета и повърхността (матови или гланцови) и след като се съобразите с размерите на помещението и обзавеждането, да се доверите за проекта на компетентен професионалист, чиято работа е да представи всичко избрано в хармония и завършен вид. Не пестете от времето си при избора и уточненията - така ще си спестите време и средства при самия ремонт.

Не избирайте плочки според вкуса на майстора - неговите цели са други и има голям шанс после да се окаже, че това не е вашата баня. Необходимо е да знаете, че всеки производител разработва колекциите за баня със стенна плочка (обикновено са няколко варианта), подова плочка, декоративни елементи и допълнителни акценти. Ако се придържате към готовото дизайнерско решение, лесно ще получите баня с изцяло завършен вид.

Малките по размер плочки – например 10×10 cm – може да изглеждат добре в по-малки бани, но многото фуги между тях (в сравнение с използването на по-големи плочки) понякога може да създаде непривлекателен ефект, а и поддръжката ще изисква доста повече усилия. Затова предпочитани са най-вече средни по големина плочки за баня (напр. 25/40 см, 20/50 см, 30/60 см, 25/75 см), които днес се предлагат и за малки и големи бани. На пазара вече се появяват и размери като 50/100 см и дори 60/120 см. Те се монтират по специална технология от квалифицирани майстори.

При избора на размер на плочки за баня е нужно да се вземе под внимание разстоянието между умивалник, тоалетна, прозорец, зона за душа, вида на отопление в помещението и мястото на водомерите. Ако площта на помещението е много малка, поставянето на малки плочки може да бъде по-добър вариант, само ако те ще пасват по-добре в сравнение с по-големите и ще е необходимо по-малко количество фира при самото поставяне..


Колко плочки за баня са необходими?


Разберете, като използвате калкулатор за помещения, който има в повечето сайтове, което ще ви помогне да определите колко квадратни метра плочки трябва да закупите или поискайте направо готова оферта от магазина, на който сте се спряли да пазарувате.

Задължително купете 10 или дори 15% по-голяма квадратура от плочки за баня в сравнение с необходимото. Причините за това са две – от една страна, при поставянето е възможно някоя от плочките да се счупи или да бъде неправилно изрязана. Добре е да имате поне 4 – 5 плочки от избрания модел, тъй като фабриките спират производството на едни модели, за да могат да предложат други. Понякога дори цветовете от различни партиди на един модел плочки не съвпадат напълно. При застраховка с малко по-голямо количество от плочки за баня със сигурност ще имате спокойствие, че дори и при внезапен ремонт ще имате възможност да реагирате..
Какво представляват термопанелите

Технологията за производство на фасадни панели от полиуретанова пяна съществува от много години. Постепенно моделите термопанели бяха модернизирани и сега тези материали са надеждни, издръжливи и лесни за използване. Производителите,...

Виж още

Предимства на външната изолация на стените

Изолацията на външни стени (EWI) става все по-популярна поради многобройните си предимства. Едно от основните предимства на изолацията на външните стени е, че тя спомага за подобряване на топлинните характеристики...

Виж още

Право на строеж

В Закона за собствеността е нормиран принципът, че собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго. В края на това правило се...

Виж още

Колко струва шпакловането на стени

Разходи за шпакловка Измазването на 10 квадратни метра е между 5 лв. и 12 лв. на м2. Собствениците на жилища могат да платят между 50 лв. и 120 лв. за вътрешна...

Виж още

Какви са изискванията за поставяне на ограда в собствен имот??

Какви са изискванията за поставяне на ограда на собствен имот? Съгласно чл. 48 от Закона за устройство на територията урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните...

Виж още

Архитектура, архитектурни проекти, цени

Колко струват услугите на архитект? Ако сте решили да започнете ново строителство, обичайната цена на услугите за целия проект, строително разрешение и строителство (ИП – идеен проект, ДСР – документация...

Виж още

Какво е шлайфане на бетон и защо е важно?

Шлайфането на бетон е с използване на абразивен инструмент, като машината Husqvarna Hiperfloor, в комбинация с диамантена приставка върху грапави бетонни повърхности, за да се разкрие гладко покритие. Шлайфането на бетон...

Виж още

Ефектът след препарат за баня и тоалетна

Всеки, който се грижи за поддържането на дома си, знае колко важно е да се гарантира, че банята и тоалетната са чисти и хигиенични. Професионалните препарати за баня и тоалетна...

Виж още

Предимства на вентилирани фасади

В целия свят, както и в България многообразието на фасадни обшивки придоби качествено нов стил с така наречените окачени фасади, наричани още вентилирани. Те са отлично решение за шумо- и топлоизолация...

Виж още