Подпорна стена

Какво е подпорна стена?

Подпорна стена, направена от тухли, камъни или бетон, е предназначена да защитава стените на къщи, склонове или изкопи, така че земята да не се срути. Има много решения, които използват подпорни стени. Например подпорните стени се използват като елементи на малка архитектура или за стабилизиране на земни разломи. За да се издигне задържаща конструкция или да се възложи на професионална компания, трябва да се събере основна информация.


Оферти и цени за Подпорни Стени

Контакт форма

Изпрати запитване

Получи оферта...


Проект:

Град:

Отговор?  • Запазете час за оглед!
  • Ние ще Ви изготвим подробна оферта за Подпорни Стени!
  • Ще предложим максимално кратък срок за изпълнение!

За какво е подпорна стена?


Подпорна стена не е нищо повече от конструкция, която независимо изпълнява защитна или укрепваща функция. Подпорна стена е стена, направена от кухи блокове, камъни, тухли или бетон. Подпорна стена може да бъде направена и като стенен стълб. За да се увеличи носещата способност на задържащата конструкция, се използват армировки, например със стоманени елементи или пръти.

Има много видове или видове подпорни стени, в зависимост от функцията и конструкцията. Това са, между другото, конзолни стени, т.е. структури, потънали в земята. Те поддържат земята. Изработени са от дърво, стоманобетон или стомана. Следващият тип са гравитационни стени, наречени масивни. Изработени са от камък или бетон. Сред многото видове подпорни стени трябва да се споменат и сложни конструкции. Те са подпорни стени, съставени от различни елементи. Съществуват и ъглови и ъглови-реберни задържащи конструкции.

Подпорна стена може да бъде проектирана и изградена или по поръчка от специализирана компания (като попълните този формуляр, можете да намерите доказани строителни компанииготов да свърши работата). Могат да се използват и сглобяеми подпорни стени. Последното решение ще намали разходите за строителство. Сглобяемите подпорни стени са доста лесни за монтаж и се характеризират с висока якост.

Много компании предлагат цели системи от сглобяеми подпорни стени, както и производство на такива елементи по желание на клиента. Сглобяемите подпорни стени се предлагат в различни размери и форми. Най -често са изработени от бетон. Г-образните елементи са много типични сглобяеми стени. На пазара има и доста популярни подпорни стени от Т-тип-които се използват главно като прегради (например при складиране на въглища).

Предимствата на сглобяемите подпорни стени са издръжливостта и устойчивостта на неблагоприятни атмосферни условия и условия на околната среда. Огромният избор на компании се изразява в наличието на различни размери, текстури и цветове на сглобяеми елементи. Сравнително лесният монтаж и скоростта на изпълнение също говорят за това решение..


Приложения на подпорни конструкции


Поддържащите конструкции изпълняват редица различни функции в частното, пътното и промишленото строителство, както и в селското стопанство. Те се използват за укрепване на насипи, склонове и разломи. За широко познатата защита на пътната инфраструктура, например при изграждане на тунели, мостове или движещи се пътища в планински терен.
Подпорните стени обаче често се използват и в частното строителство. Те се използват за защита на тераси, алпинеуми, за поддържане на паркинга и за комбиниране на функциите на ограда с функция за задържане. Те се използват и за поддържане на земни тела по границите на парцелите. Основното е, че задържащата конструкция трябва да защитава земята от свлачища от горната към долната част на земята.

Подпорна стена се използва и за стълби, предпазвайки ги от земно налягане, например при спусканията към мазето. Използва се и за обезопасяване на стълбите в градината и други външни стълби.

За да се постави правилно подпорната стена, е необходимо да се изготви проект с чертежи и изчисления. При по -големи инвестиции може да се наложи и извършване на геотехнически изпитвания, определящи почвените и водните условия (прочетете повече за геотехническите изследвания).


Подпорна стена като елемент от малката архитектура


Използването на подпорни стени като елемент от малката архитектура в градините става все по -популярно. Подпорните стени, освен безспорните декоративни предимства, имат многобройни практически приложения.

Подпорните стени от сглобяеми декоративни бетонни елементи или от дърво действат като опори за цветни лехи и алпинеуми. Подпорната стена се слива добре със зеленината с разликата в нивата на земята, което я прави визуално привлекателна преграда. Типични улични мебели във вашата градина.

В допълнение към опората за алпинеум или цветни лехи с декоративни растения, подпорната стена може да се използва като място за сядане и почивка. Включването на подпорни стени като елемент на малка архитектура може да даде много привлекателен краен вид. Можете да съберете задържащи елементи с различна височина с помощта на каменни, тухлени или дървени купчини, което ще повлияе положително върху естетиката на градинския пейзаж.
Не се нуждаете от специални знания, за да поставите подпорна стена за отстъпки сами. Ако височината на такава стена е само няколко десетки сантиметра, можете да я поставите дори без хоросан. Достатъчно е да подреждате камъните един върху друг и да използвате глина като свързващо вещество. Изграждането на тухлена конструкция и по -висока изисква основи. Разбира се, можем да решим и да закупим готови елементи.

Друго предложение са габиони, които могат да функционират и като подпорна стена. Габионите са нещо като кошници от стоманена мрежа, които трябва да се напълнят с чакъл или камъни. Габионите могат да укрепят склонове, отстъпки за хълмове, а също така представляват декорация сами по себе си.

Разбира се, алтернативно решение на горните предложения е закупуването на сглобяеми материали. Заводите, произвеждащи сглобяеми подпорни стени, обикновено предлагат бетонни елементи с различни размери, от строителна височина от 50 сантиметра до дори 3 метра. При персонализирани поръчки често е възможно да се избере класът бетон. Често е възможно и оцветяване на бетона.
Закон и изграждането на подпорна стена
Съгласно Закона за строителния закон от 7 юли 1994 г., с измененията. с измененията, задържащата конструкция е сграда и като такава изисква разрешение за строеж. В изкуството. 29 законодателят ясно посочи, че разрешителните за строеж не изискват само повърхностни или въжени армировки (например речни брегове), които не представляват подпорни конструкции.

Законодателят не разграничава размерите на подпорните стени тук, а основно ги хвърля в една торба. Съгласно буквата на закона обаче не се изисква разрешение за строеж за улично обзавеждане. По този начин стените и подпорните стени с декоративни функции могат да бъдат категоризирани. Правителствените служители обаче могат да разберат различно тази разпоредба. Ето защо си струва да се информирате в това отношение, преди конструкцията да бъде поставена в нашата градина. Особено, че узаконяването на неоторизирано строителство ще ни струва скъпо (прочетете повече за легализирането на неоторизирано строителство).

Много зависи от тълкуването. Например, ако издигаме подпорна стена, която функционира и като ограда, не можем да скрием този факт. Допълнителната функция няма да бъде взета предвид тук.

Всяка година полските административни съдилища получават жалби срещу решението на Инспектора по надзор на сградите, който нареди разрушаването на предварително произволно издигната подпорна стена. Административните съдилища в повечето случаи отхвърлят жалбите съгласно буквата на закона, което ясно показва необходимостта от получаване на разрешение за строеж за този тип съоръжения.

Регламентът на министъра на транспорта и морското стопанство от 30 май 2000 г. относно техническите условия, на които трябва да отговарят пътните инженерни конструкции и тяхното местоположение, също ни говори за задържащи конструкции. Глава 2.5 разглежда задържащите конструкции, по -специално строителните стандарти и изискванията към тях. Регламентът обаче се прилага главно за мостове, тунели и други свързани с пътищата конструкции.

При издигането на подпорна стена, независимо от нейния размер, ключовият въпрос е безопасността на конструкцията. Ако възнамерявате да използвате подпорни стени за цел, различна от декорация на градината, струва си да помислите за наемане на специализирана компания (тук ще намерите доказани строителни компании). Това ще гарантира, че задържащата конструкция е направена в съответствие със съвременните технически познания. За съжаление, според много източници, подпорни стени, издигнати по импровизиран начин, често се сриват и по този начин генерират много работа и проблеми..