ФИРМА ЗА НАПРАВА НА ОГРАДИ

Какво да знаем когато избираме ограда?

На първо място трябва да сме наясно какво е най-важно за бъдещата ни ограда – здравина, сигурност, дълготрайност, визия или цена

– Да определим какъв ще е характерът на оградата – временен или постоянен

– Да определим стила на оградата – по-традиционен и класически, по-индустриален и изчистен, но най-вече да преценим дали ще хармонира с прилежащите сгради и средата наоколо. Като правило оградата следва да продължи цялостната идея за дворното място

– Да изберем какви да са материалите, от които да е произведена оградата – метал, дърво, композитни материали и др.

– Да изберем вида и модела на оградата – ажурна от оградни мрежи (електрозаварени или плетени) или оградни пана (равнинни 2D или триизмерни 3D), плътна или полуплътна, с висока степен на сигурност, с електрозащита и др.

– Да преценим ще можем ли да поддържаме оградата по време на експлоатацията ѝ и, ако се налага поддръжка, в какво ще се изразява тя и колко често трябва да се прави

– Да разберем от производителя или търговеца дали компонентите на оградната система имат антикорозионно покритие, какъв вид е и каква е дълготрайността му

– Да разберем има ли гаранция, за кои компоненти на оградната система се отнася, какво покрива и какъв е гаранционният период

– Да решим дали оградата ще се монтира върху бетонов цокъл (фундамент), изпълнен по границата на имота, и ако “ДА” с какви размери (ширина, височина) следва да е този цокъл

– Да определим общата височина на оградата над терена

– Да се съобразим с денивелацията на терена по линията на оградата

– Ако оградата е все още на етап проектиране, добре е да решим какви ще са стълбовете и какво трябва да е разстоянието между тях

– Да изясним как ще се монтират стълбовете – чрез замонолитване в единични фундаменти или чрез анкериране с планки в съществуващ фундамент/цокъл

– Да помислим какви ще са фиксаторите, с които се осъществява връзката стълб-пано/пано-пано, от какъв материал да са, дали ще могат да се демонтират или счупят лесно

– А на финала можете да помислите и дали ще поставяте върху оградата допълнителни покривала, озеленяване и декорации


Оферти и цени за Огради

Контакт форма

Изпрати запитване

Получи оферта...


Проект:

Град:

Отговор?  • Запазете час за оглед!
  • Ние ще Ви изготвим подробна оферта за Огради!
  • Ще предложим максимално кратък срок за изпълнение!

МЕТАЛНА ОГРАДА: ПРЕДИМСТВА И ХАРАКТЕРИСТИКИ


Металните огради са много популярни поради тяхната издръжливост и разнообразие от възможности. Такива огради се създават в завода, а на обекта те се монтират лесно и просто без участието на специалисти. Стилният външен вид на конструкциите се придава от ковани елементи, но мнозина предпочитат най-лаконичните варианти.
КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА?
Можете да оградите крайградския си район със конструкции, изработени от различни материали. Металната ограда е много търсена поради няколко характеристики.
Надеждност и издръжливост. Металната ограда е трудна за деформация или механично повреждане, поради което тази опция е подходяща за монтаж във всяка лятна вила или крайградски район.
Устойчивост. Срокът на експлоатация на всяка метална ограда може да бъде увеличен чрез навременна обработка на повърхността.
Подобрена сигурност. Всяка метална ограда има високо ниво на надеждност, разбира се, ако не е направена от ограда или верига. Масивна ограда, изработена от метални пръти или масивна ограда, няма да бъде толкова лесно да се преодолее.
Простота на грижата. Навременната обработка на металната повърхност ще осигури надеждна защита срещу корозия и ръжда.
Също така е важно модерната метална ограда да се предлага в различни конфигурации – заварена, секционна, гофрирана или кована. Ето защо е лесно да изберете опция, която отговаря на характеристиките на екстериора на самата вила.


.


Бетонна ограда: предимства и недостатъци


Преди да изберете материал за бъдеща ограда, трябва да помислите колко дълго може да ви служи в идеалния случай. Най-издръжливите огради са от камък, тухла или бетон. Бетонните огради гарантират изключителна здравина и ниска цена в сравнение с тухлени или каменни изделия.

Бетонните огради са известни със своя дълъг експлоатационен живот и лесна поддръжка. Монтажът на някои видове такива огради може да се извърши със собствените си ръце. В днешно време повечето от стоманобетонните огради за частни вили са конструкции с ажурна текстура или имитиращи дърво, стилни камъни. Всички стоманобетонни огради са изградени по обичайната схема: стоманената рамка се излива с най-издръжливия бетон, който съдържа всички видове пластификатори. Основните положителни характеристики на такива огради са:

Надеждност и дълъг експлоатационен живот. Бетонът е най-издръжливият и гъвкав материал.
Разнообразие от оригинални решения. Въпреки масивността си, бетонната ограда може да изглежда изискана. Такава “стена” ще украси личния парцел.
Външният вид на бетона е идеално комбиниран с други материали: пластмаса, метални елементи, камък.
Всички видове монтаж и опции за облицовка. Тази ограда може да се комбинира с всякакъв вид порта..


Изисквания и документи за ограда


Височината на оградата може да е до 220см
Оградата към улицата се разполага изцяло в имота
Оградата към съседите се разполага с равни части в двата имота. (Ако собственикът, който изгражда оградата желае, оградата може да е изцяло в неговия имот)
Оградата към улицата е винаги ажурна (през нея се вижда). Допустимо е да има плътна част с височина до 60см
Оградата към съседът може да е изцяло плътна, ако съседът е съгласен, и ако разстоянието от оградата до жилищните помещения на първия етаж е не по-малко от височината на оградата.
Главният архитект на общината може да разреши оградата да е по-висока от 220см и да е изцяло плътна към улицата, ако предназначението на имота или други фактори го налагат.
Относно необходимите разрешения според Закона за устройство на територията (ЗУТ) вариантите са три:

Не ви е необходимо разрешение за строеж от общината или съгласие от съседите. Това е така, ако искате да изградите ажурна ограда, през която се вижда. Оградата може да е от телена мрежа, от стоманени профили, дървена или от друг материали. Разрешено е такава ограда да има плътна част с височина не повече от 60см. Оградата се разполага по регулационната граница между имотите.
Необходимо е разрешение за строеж от общината, но не е необходимо съгласие от съседите. Разрешение от общината е необходимо, ако искате да изградите плътна ограда без отвори, например тухлена, бетонна, с листове ламарина или други материали. Законът позволява да изградите такава ограда изцяло във Вашия имот и така да избегнете необходимост от съгласието на съседите. Недостатъкът на този вариант е, че оградата ще заеме част от имота Ви, която иначе бихте могли да използвате.
Необходимо е разрешение за строеж от общината и съгласие от съседите. Разрешение от общината е необходимо, ако искате да изградите плътна ограда без отвори. Ако искате оградата да е разположена по равно във вашия имот и имота на съседите, така, че да не губите само вие площ за изграждане на оградата, тогава е необходимо писмено съгласие от съседите. Ако по някаква причина не можете да получите съгласие от съседите може да преминете на вариант 2.
Важно е да отбележа, че в някои общини искат писмено съгласие от съседа и във вариант 1 (ажурна ограда с плътна част до 60см височина, разположена по равно в двата имота), за което според мен нямат законово основание, тъй като не се изисква от Закона за устройство на територията..